До две години 90 % от територията на България ще бъдат включени в единен дигитален многопластов кадастър. В момента кадастралната карта включва само урбанизираните територии и едва 18% от земеделските земи, стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова във Варна.

"Както гражданите имат своето ЕГН, така вече и всеки имот от надземната и подземна инфраструктура в единния кадъстър ще има своя индификатор - с данни за историята му, собственици назад във времето и тежести, което ще създаде прозрачност и сигурност, ще намалеят спорове и конфликти", заяви Павлова.

Сменят шефа на кадастъра

Ръководството на агенцията от понеделник ще поеме инж. Светослав Наков

Регионалният и земеделският министър дадоха начало на първата национална среща на службите по кадастър и земеделие във връзка с последния етап на реформата с кадастъра на България. Екип от 650 служители на двете ведомства по проект за 12 млн. лева по ОП "Добро управление" ще направи замерванията за общата карта, ще качи данните онлайн и ще бъдат изчистени грешките.

Грешки в кадастъра ще се поправят за сметка на собствениците на имоти

Грешки в кадастъра ще се поправят за сметка на собствениците на имоти

Които не са предоставили нотариални актове

Припомняме, още преди 10 години имаше обещание да е готов единния кадастър на имотите и територията в страната. Нито една общинска служба няма да има право да изисква скици на имотите, да кара хората да отиват и да ги получават, е нововъведението. Скиците на имотите ще се предоставят по служебен път и на едно гише.

Кадастърът на дюните по морето готов до дни

Кадастърът на дюните по морето готов до дни

Приключило е приемането на карти и регистри

"Няма нужда ако живеете във Варна, а имате имот във Видин да отивате за извадка от кадастъра до там - това може да стане с електронен подпис да заявите онлайн или да го изисквате в съответната общинска служба по местоживеене", обясни министър Павлова, цитирана от "Труд".

Екоминистърът ще определя кадастъра и регистъра на подземните богатства

"Единният кадастър ще даде възможност за справедливо разпределение на субсидиите на тези, които работят, имат правно основание за своите земеделски земи като собственост или с платени ренти, както и за покупко-продажбата на ниви , която продължава да е най-интензивна", допълни министър Танева.

Депутатите приеха облекчения в работа с кадастъра

Депутатите приеха облекчения в работа с кадастъра

Земеделският министър припомни, че до 2020 г. ще се разпределят директни плащания на земеделските производители в размер на 800 млн. евро. Ще се изчистят грешките в картите на възстановената собственост, която по искания и документи надхвърля 4 пъти територията на България.

Готов кадастърът на местата с ромско население

Готов кадастърът на местата с ромско население

22 населени места компактно ромско население

Служебните замервания ще извадят от бизнеса фирмите-монополисти, които сега като забият две колчета вземат много пари и това за тях е голяма хапка, каза министър Павлова. Според нея и министър Танева най-голяма съпротива срещу единния регистър ще дойде от тях, както и от администрацията.