Авария на главен водопровод остави жителите на Добрич без вода, предаде БНР.

От дружеството, обслужващо областния град, са обяснили, че около 7 часа тази сутрин водоподаването в града е било спряно поради авария на магистрален водопровод.

Във връзка с това главният инженер на ВиК Добрич Павел Павлов обяснява, че проблемите с водопреносната система и днес са много. Основният проблем е въпросната авария на улица "Димитър Ковачев". На мястото вчера е извършван ремонт, при който е свързан нов водопровод, което от своя страна е повишило налягането в цялата водопреносна система. Вследствие на това в старата мрежа са предизвиквани големи пробиви.

Възстановяват водоснабдяването в Добрич до час

Възстановяват водоснабдяването в Добрич до час

Причината за авариите е недобре поддържаната, близо 20 години, ВиК инфраструктура

"Когато се премине към новия водопровод, в неговия участък няма загуби, вдига се налягането и рефлектира върху стария, където ако има слаби места, те избиват. По време на водния цикъл такива работи ще се случват. Няма начин", допълни Павлов.

Стана ясно още, че болницата в Добрич е на практика без вода от вчера. По думите на директора на болницата Трифон Йорданов към момента с вода се захранва само хирургичният корпус, но налягането било толкова слабо, че водата достигала едва до четвъртия етаж.

От дружеството очакват аварията да бъде отстранена скоро и водоподаването да бъде нормализирано до следобед.

КЕВР проверява ВиК Добрич заради честите аварии

КЕВР проверява ВиК Добрич заради честите аварии

В 3-дневен срок дружеството да даде анализ за причините

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще извършат извънредна проверка на ВиК дружеството в Добрич. Повод за проверката са честите аварии във водопреносната мрежа в областния град.