В събота на 28 октомври местната група на "Грийнпийс" - България в Стара Загора организира почистване на Старозагорските бани. Територията, определена за почистване е пътеката покрай реката.

След активния летен сезон могат да бъдат намерени всякакви боклуци - фасове, пластмасови бутилки, чашки, найлонови торбички, части от плажни детски играчки, сламки, стъклени бутилки и други неочаквани отпадъци.

Почистването е свързано с Международния ден на Черно море, който се отбелязва всяка година на 31 октомври. Голяма част от боклуците и особено пластмасата за еднократна употреба попадат чрез реките в моретата. Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса. Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.

"Надяваме се почистването е да привлече вниманието на гражданите на Стара Загора и областта върху проблема със замърсяването с пластмаса и да доведе до по-малко използване на пластмаса за еднократна употреба", коментират доброволците.

По време на почистването ще бъдат поставени табели, приканващи почиващите да прибират отпадъците си в края на престоя си. За доброволците, които се включат в акцията, ще бъдат осигурени ръкавици, чували, както и храна.

Поради липса на осигурен транспорт от Стара Загора до Старозагорските бани, разписание на автобусите за деня на събитието:

ЛИНИЯ № 9 от кв. Зора - 08:00; 10:00; 11:00; 13:00; от Старозагорски бани - 14:00; 15:00; 17:00; ЛИНИЯ № 92 от кв. Зора - 09:00 от Старозагорски бани - 13:00; 18:00

ЛИНИЯ № 96 от кв. Зора - 09:30 от Старозагорски бани 6:10; 19:10

Място на срещата е моста на реката, а часът е 11 и 30 в събота, 28 октомври.