На 12-ия ден от наводненията в карловските села общината реши да поеме контрола върху даренията и координацията на доброволците, които активно се включиха да разчистват къщи, дворове, мазета на пострадалите.

В едно от най-тежко пострадалите села - село Каравелово до вчера имаше три пункта за разпределение на помощи. От снощи с устна заповед на кмета на Карлово Емил Кабаиванов остава само един пункт - на общината. 

Жандармерията на 9 септември се включва в пазенето на наводнените села от мародери
Обновена

Жандармерията на 9 септември се включва в пазенето на наводнените села от мародери

Ще пазят обществения ред и имуществото на жителите в района

Местните смятат, че само един пункт за разпределение на помощите е недостатъчен. Домовете на по-голямата част от бедстващите са по-близо до закритите пунктове. Към момента не се знае колко точно са жителите на селото, защото има и хора, които живеят там без официална регистрация, както и регистрирани, които не живеят там, по официални данни селото е към 1630 души.

"Техниката е недостатъчна. Дворовете са затрупани от дървесина и кал - опират до къщите. Голяма част от наносите се стоварват зад розоварна в Каравелово", разказват потърпевши, които от 2 септември разчистват активно и свои, и съседски дворове. 

Иван Демерджиев: Има нарушения при изсичането на гори над наводнените села в Карловско

Иван Демерджиев: Има нарушения при изсичането на гори над наводнените села в Карловско

Част от сечта е в нарушение на плановете

Кметицата на селото Славка Червенкова обясни, че техниката е недостатъчна. "Очакваме техника - 90% от къщите са изчистени. Очакваме бобкатчета, багери верижни и комбинирани да изнесат наводнената покъщнина - дивани, печки, хладилници. В училищния двор се събира дървения материал (водата донесе множество трупи - б.а.). На депото в гр. Карлово се събира другия боклук", каза тя.

Червенкова отрече тинята от нейното село да се изнася в село Московец. Там, в Московец, стоварвали калта от село Богдан. "Тинята - (се кара) в две депа извън населеното място, към боровата гора, само пясък и тиня", описа къде се карат наносите Червенкова. 

Курсанти от НВУ се притекоха на помощ на пострадалите в Карловско

Курсанти от НВУ се притекоха на помощ на пострадалите в Карловско

Днес и утре те ще помагат като доброволци

Тя категорично отрече твърдението, че местната управа на 12-ия ден от разчистването на последиците от наводнението иска да демонстрира, че овладява бедствието. Идеята е общината да изпрати администратори да помагат на хората и да ограничи доброволците, които пристигат от цялата страна.

Местна разказват, че днес подобна координаторка от администрацията объркала цяла бригада хора, дошли да помагат.

"Доброволците трябва да дойдат пред кметството - от 8 до 17 часа има координатори", каза кметицата Червенкова без да уточнява, че пътят до кметството е недостъпно, ако се влезе в селото от единия възможен вход за него.

"По няколко души са от двете страни на моста, които упътват хората къде да отидат", каза кметицата. Проверка на място не потвърди думите й.

Според кметицата на с. Каравелово Славка Червенкова пострадалите в нейното село ще получат безвъзмездно бойлер, печка, фризер, пералня, конвектор, матраци - всеки ще заявява от какви матраци има нужда и колко броя. Очаква се това да пристигне от дарители и от община Карлово.

Относно неправилните действия в първите дни на бедствието Славка Червенкова призна: "Тепърва гледаме пропуските да ги оправяме". По думите й 132 домакинства и 5 общински сгради са пострадали в село Каравелово. Макар да увери, че няма становище на ДНСК за състоянието на пострадалите домове, каза че са направени огледи и хората са описали щетите лично.

Противоречива е информацията дали строителни инженери вече са огледали къщите или предстои да отидат на място и да видят щетите по домовете. По думите на кметицата са огледани най-засегнатите къщи и общински сгради от строителни инженери, дошли преди около пет дни. "На места нямахме достъп, водата течеше по улиците", каза Червенкова.

Тя увери, че в общината получават дрехи, храни, тетрадки за децата. Това ставало с договори за дарения и приемо-предавателни протоколи.

Според друг координатор на доброволците и местен жител на с. Каравелово още няма обобщена информация колко къщи се нуждаят от ремонт. Ще идва строителен надзор, но още не е започнал процеса, каза той.

До вчера в селото е имало 3 пункта, където доброволци разпределят дарения и помощници, но по устна заповед на кмета на Карлово Емил Кабаиванов е останал само един пункт - всички дарения да се приемат и приемат от кметството. Причината - имало слухове за нередности, казват местни хора.

"От цялата страна пристигат газови котлони, хигиенни материали, дезинфектанти, лекарства. Общината праща хора, които да помагат", каза кметицата.

"Много хора отиват да получат сами помощите - храна, вода, дрехи, завивки. Дарения пристигат през цялото време и се раздават, описват се. Даваха се продукти, не мисля, че се е злоупотребявало", заяви Червенкова.

Вода е поставена на видни места пет в засегнатата част - отвън стои, всеки има достъп до нея, допълни тя.

В село Богдан с помощта на доброволци почти във всички пострадали от наводнението къщи е извадена калта, остава само тя да се изчисти от дворовете на хората. Там очакват строителни експерти да видят реалните поражения, да кажат дали сградите няма да пропаднат.

Към момента липсва информация за ситуацията в село Слатина - третото най-пострадало село от наводението.

Междувременно кметът на Карлово Емил Кабаиванов публикува, че очакват рекорден брой доброволци през уикенда - над 1500 души. В съобщение на общината от днес се отчита, че над 117 единици тежка, средна и малогабаритна строителна техника работи (от) вчера за отстраняване на щетите. Тя е в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

Според община Карлово на терен за справяне с последиците от бедствието са изпратени 40 камиона, 20 колесни комбинирани багера, 5 булдозера, 5 фадроми, 11 верижни багера, 6 щипки, 13 резачки, 12 бобката и др.

Междувременно доброволци на място почти всеки делничен ден съобщават, че тежката техника за разчистване на наносите е недостатъчна, че имат нужда точно от изброените машини, че сами търсят фирми и им плащат с дарения, за да може да се разчисти поне малка част от тинята.

"Кризисният щаб все още се нуждае от допълнителни мощности и призовава всички собственици на тежка, средна и малогабаритна техника, които биха могли да я предоставят, да се свържат с Община Карлово", съобщават от общината.

"В разчистването на пораженията взеха участие 126 военнослужещи и 119 доброволци, координирани от 15 служители на общинската администрация", отчитат от Карлово и уверяват, че очакват в петък и събота (16 и 17 септември) освен 400 военни да дойдат и 600 души от държавната администрация.

Местните хора обясняват, че досега не могат да преброят колко са доброволците - хората идват, работят и си тръгват.

"И в двата дни работата на доброволците ще ръководят военните координатори. За 16 и 17 септември Община Карлово ще подсигури вода и храна за обяд на доброволците, общо над 1 000 човека", информират от община Карлово.

Очаква се от 19 септември 2022 г. /понеделник/ да започне изплащането на еднократната помощ в размер на 375 лв., отпусната от държавата.

"От днес със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се променя редът за предоставяне на храна на пострадалите. Храна ще се раздава за 3 дни напред, като това ще става единствено по утвърден списък в кметствата на селата Богдан, Каравелово и Слатина. Изключение ще се прави само за възрастни или трудно подвижни хора, на които храна ще бъде доставяна по домовете", гласи решение на управата.

Ученически пособия ще бъдат предоставени на училищата, където се обучават децата от пострадалите места.

"Отшумяват сигналите за мъртви животни", съобщи Милена Ковачева - началник на отдел "Екология, управление на отпадъци и природни ресурси" в община Карлово. Във вчерашния ден е била открита и заровена само 1 кокошка, пишат от там и уверяват, че продължава дезинфекцията в обитаемите домове на пострадалите от наводнението в Богдан, Каравелово и Слатина. Продължава и раздаването на разтворими таблетки за битова дезинфекция "Табидез".

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. РЗИ разрешава употребата й само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ, Кризисния щаб ще уведоми своевременно населението.

Докато някои се опитват да осигурят нормализиране на домовете си от областната управа информират, че "през почивните дни и повишената опасност от заразяване с COVID-19, РЗИ - Пловдив открива временен мобилен имунизационен кабинет. Медицинският пункт ще имунизира по график, както следва: 17.09.2022 г. от 9 до 12 ч. в с. Богдан; 17.09.2022 г. от 13 до 16 ч. в с. Каравелово; 18.09.2022 г. от 9 до 12 ч. в с. Слатина".

Междувременно от армията потвърждават, че изпращат над 400 военнослужещи в помощ на пострадалите райони в Карловско.

В аварийно-възстановителни дейности в селата Богдан и Карлово утре, 15 септември, ще участват 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка, както и по 50 души от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. За изпълнението на задачите от Командването за логистична поддръжка ще бъдат осигурени инструменти.

И днес над 120 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили помагаха за отстраняването на последиците от бедствието.

Пред news.bg музикантът Боян Петков, който е един от координаторите на доброволци в село Богдан, съобщи, че интернет платформа "Добро сърце в помощ!" ще събира дарители и нуждаещи се от пострадалите при наводнението карловските села.

Целта на платформата е дарителите да се свържат директно по списък с нуждаещите се хора, за да бъдат избегнати посредници. Организаторите контактуват с хора на място и с кметовете, за да свържат желаещите да дарят мебели, домакинско оборудване и друга техника и покъщнина.