Проверките на ГКПП Дунав мост от 1 януари 2007-а ще се извършват диагонално от съвместни българо - румънски екипи на вход на двете страни.

Това е окончателно прието след проведените в Русе двудневни преговори между експерти от граничните полиции на България и Румъния, съобщи водещият преговорите от наша страна комисар Иван Шаренков, шеф на "Правно осигуряване и международно сътрудничество" към Главна дирекция "Гранична полиция".

С постигнатата договореност пътуващите към Западна Европа ще бъдат проверявани веднъж на българо - румънската граница, но на трасе "вход" на Гюргево, а пътуващите към Турция, Гърция и България ще бъдат проверявани на "вход" на русенския граничен пункт.

"Смятаме, че до средата на декември вече ще сме готови и с техническото обезпечаване на съвместните гранични проверки", каза ръководителят на преговорите от румънска страна Георге Тирон, шеф на дирекция "Нелегална миграция".

Договорено е още на ГКПП Силистра и Кардам съвместните проверки да се извършват изцяло на наша територия, а на Дуранкулак - на румънска, съобщи Русеинфо.