Дебатът за преместването на дома за деца лишени от родителски грижи "Коджакафалията" в Бургас взриви общинския съвет.

Докладната записка бе внесена от председателя на общинския съвет Валери Симеонов и в нея се визираше срок от 2 години, в който това да стане,информира burgasinfo.

Припомняме, скандалът около дома се разрази след като скандални кадри от филма "Баклава", сниман в дома, се появиха в интернет.

Според Юлия Йоргова от БСП домът е символ на милосърдието на бургазлии и на грижата към децата, лишени от родителски грижи. Според нея докладната не решава проблема на децата, а го засята само частично.

Предложението бе да се възложи на общинската администрация разработването на проект, в който да бъдат представени експертни становища на всички експертни органи, защитаващи интересите на децата.

Архитект Йовчев, който е член на настоятелството припомни, че между 2000 и 2004 година организация "Ротари клуб "- Бургас съвместно с два такива клуба от Германия и Холандия са дарили около 500 хиляди лева за основен ремонт на сградата.

И вместо да бъдат по 30 в стая, сега са по четири деца.
Въпреки това в дома съществуват проблеми, не отрече Йовчев.

Според него проблемите са се появили преди 3 години , когато в дома са започнали да се настаняват деца с умствена изостаналост и такива с противообществени прояви от трудово- възпитателните училища.

В момента именно тези деца са генератор на просиите, разпространяването на дрога и на проституцията.

Петко Йовчев апелира за принципно решаване на проблема на децата, а не чрез изместване на проблема.

Общинския съветник от "Атака" Гинка Дянкова заяви, че децата в интерната с поведението си представляват проблем за живущите в центъра на Бургас и по-добре дома да е извън града.

Димитър Людиев от ГЕРБ напомни, че в дома има стартирала програма по интеграция и децата от интерната се обучават в училища в центъра на града.
Това означава, че децата трябва да се интегрират, а не да се изолират.

Той предложи да се проучи челния европейски опит в тази насока и даде за пример дома във Велико Търново, който функционира в града и то добре.

Людиев призова всички да помислят за решаването на проблема на децата в дома в дългосрочен план чрез предварително изготвен проект.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че общината е обявила конкурс за избор на директор-титуляр, тъй като в последните 4 години такъв е липсвал.

Планът на общинската администрация не новото ръководство на дома да се запознае с всички успешни практики не по- късно от края на май.

Визията на общината е директорът, заедно със свой екип и съвместно с общинската администрация да изготви проект за действие и за решаване на проблемите в дома.

Председателят на общинския съвет Валери Симеонов каза, че проблемът който е поставил за решаване не е за недоброто функциониране на дома.

Според него не бива да се смесват двата проблема - основният на дома и производният от разположението му в центъра на Бургас.

След едночасов дебат и прекъсване за почивка съветниците отхвърлиха предложението за преместване на интерната в друга сграда в някой от кварталите или населените места на Община Бургас.

С 33 гласа "за" един "против" и 14 "въздържал се" съветниците гласуваха друго предложение. Те приеха да се изготви програма, която да бъде съобразена с новите европейски изисквания за създаване на организация за задоволяване потребностите на децата в защита на техните интереси в срок до 30 май.