През 2016 г. ще работим активно за изграждане на 8 детски градини и разкриване на 16 яслени групи за прием на 400 деца. Това обяви зам.-кметът по образованието и културата на Столична община Тодор Чобанов, представяйки проект на стратегията за образование на Столична община за периода 2016-2023 г.

Обхващането на децата в яслена възраст е акцент в новата стратегия, тъй като се повишавал интересът на родителите към тази социална услуга. „Ще работим целенасочено в жилищни комплекси, където няма детски градини“, подчерта ресорният зам.-кмет.

По думите му обаче дори в скандинавските държави, където има висок социален стандарт, няма 100% обхват на децата нито в детските градини, нито в яслите.

„Ще се доближим до обхвата на детските градини“, подчерта Чобанов по повод яслените групи, но поясни, че няма как да обхванат на 100% децата в яслена възраст.

Планира се и модернизацията на 24 сгради, от които 10 градини и 14 училища. Ще се работи и по изграждане на нови физкултурни салони, като през тази година ще бъдат ремонтирани шест.

От новия Закон за предучилищното и училищното образование произтичали и нови отговорности за Столична община. Те са свързани с общинските центрове за подкрепа за личностно развитие. Предвижда се Общинска програма за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците.
Един от най-сериозните акценти ще е политиката за професионално образование. На 2 години ще бъде изработван мониторингов доклад за изпълнение на стратегията. Предстои документът да бъде обсъден и гласуван в ресорната комисия.

Акцент е и обхващането на бежанците в системата. В момента се провеждал национален семинар по обхващането на децата бежанци. „Оказва се, че само Столична община има план в посока образованието на тези деца и достъпът им до градини и училища“, подчерта Мария Минчева, директор на Дирекция „Образование“ към СО.

В новата стратегия са заложени и обучения по диетично хранене, тъй като имало тенденция за хранителни алергии на децата. Столична община работи съвместно с БАБХ и Националния център за опазване на общественото здраве по подпомагане на работата на директорите в тази насока. Целта е отново изготвянето на диетично меню за децата, които трябва да спазват специален хранителен режим.

Надявам се до 2018 г да няма училище в София, което да няма физкултурен салон, подчерта още Минчева.

По отношение на сигурността и достъпа в училище стана ясно, че е създадена постоянно действаща работна група. До момента са направени проверки в над 60 обекта (училища и детски градини б.р.). След обобщаване на резултатите е предвидено да се разработят мерки по подобряване на режима на достъп. Работната група комуникира с директори на училища и охранителни фирми. Анализът на сигурността ще бъде обявен, когато е готов окончателно.

Тодор Чобанов отчете и резултатите от изпълнената вече предишна стратегия за периода 2007-2015 г. „Трябваше да се справим с много сериозни проблеми, които се дължаха на почти две десетилетия“, коментира той.
Разкрити били над 13 500 нови места в системата на детските заведения. Към днешна дата имало рекорден обхват на над 48 000 деца в детските заведения.

В детските заведения имало над 60 басейна, много повече от броя им в другите големи европейски столици.
Преодолян е недостигът на места в крайградските райони на СО и сведен до минимум в районите „Сердика“, „Изгрев“, „Илинден“, „Искър“, „Подуяне“, „Надежда“ и „Студентски“.
След десетилетие затишие, в София били построени нови сгради на училища. Новоизградени били 4 спортни зали и физкултурен салон в районите Младост, Овча купел, Кремиковци и Подуяне. От общината съзнавали, че добрите условия за спорт в училище са важни, защото там са бъдещите олимпийци на България.
76 сгради са с изцяло внедрени мерки за енергийна ефективност. Ремонтирани са 9 басейна и 66 физкултурни салона.