Жителите на сливенското село Драгоданово отново излязоха на протест срещу възпитаниците на местния интернат, съобщи БНТ.

Местните отново настояват интерната да бъде закрит.

Припомняме, на 11 май, четвъртък, жителите на сливенското село започнаха подписка за закриване на местния Социално-педагогическия интернат. Поводът за ескалацията на напрежението в селото беше смъртта на 64-годишен мъж, който беше открит обезглавен на 8 май, понеделник.

С подписка в сливенско село искат закриване на детски интернат

С подписка в сливенско село искат закриване на детски интернат

Повод е смъртта на 63-годишен мъж, открит обезглавен

Само за ден се разписаха над 100 човека от селото. На 12 май, петък, те организираха протест срещу социалния дом, искайки той да бъде закрит.

Жителите на Драгоданово внесоха подписката в края на миналата седмица с желанието интерната да се закрие, а на негово място да бъде открит дом за възрастни хора.

Очаква се утре, 23 май, да се проведе обществена дискусия за съдбата на интерната, в която ще участва и омбудсманът Мая Манолова.

Според местните проблемите с децата се увеличават.

Хората от Драгоданово разказват, че проблемите с децата от интерната се увеличават. Кметът на селото Станчо Станчев също мисли, че децата от интерната създават проблеми - това започнало преди 6 години, когато се сменил режимът на дома. От тогава на децата вече било разрешено да напускат интерната.

Според жителите на Драгоданово децата влизали в дворовете им и рушали имуществото им. Те дори рушали надгробни паметници в гробището на селото. Други жители се оплакват, че децата също така крадат.

Според кмета проблемът идва от това, че служителите на интерната не работят с децата и нямат правилен подход. "Децата ходят свободно из селото. Няма контрол, това е", допълни той. По правило децата не би трябвало да излизат сами извън интерната, а само с придружител и то в определени за това времеви интервали.

Социално-педагогическият интернат е бил проверяван миналата година според Станчев, но резултат нямало.

С протест в село Драгоданово искат закриване на интерната

С протест в село Драгоданово искат закриване на интерната

Местните се оплакват от редица вандалски прояви и проституция

В интерната живеят 35 деца на възраст между 12 и 17 години. Те са с дребни провинения като просия, кражба на шоколад или цигари и други. Ако нарушат реда на интерната служителите могат да накажат децата с обществено полезен труд.

Относно убийството на 64-годишния мъж от окръжната прокуратура в Сливен заявиха, че по случая няма развитие. Образувано е досъдебно производство и се чакат резултатите от експертизите.

Дискусията за бъдещето на интерната ще продължи. Според омбудсмана Мая Манолова интернатът трябва да бъде закрит.

Припомняме, предстои в Министерски съвет да бъде внесе законопроект, предвиждащ закриването на всички социално-педагогическите интернати и възпитателни училища. Предвижда се на тяхно място да се изградят нови центрове с по-малък брой деца, които да бъдат интегрирани в масовите училища.