Продължават усилията за овладяването на пожарите в Югозападна България - единият е в Малешевска планина до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка, над село Микрево, община Струмяни. 

Два шведски самолета се включват в потушаването на пожара в Малешевската планина, където вчера бяха евакуирани около 100 души от селата Запарево и Кърпелево. Самолетите заемат мястото на тези от Франция, предаде Нова телевизия.

Пожарът в Малешевската планина е на три фронта, като най-опасният е западният - там огънят продължава да се разпространява, информира БНР. 

Около 6000 декара е засегнатата площ в планината, както и над 3000 декара земеделски земи. Към 7 ч. тази сутрин общо периметърът на пожара е между 10 и 12 000 декара.

България пак пламна, евакуираха две села в община Струмяни
Обновена

България пак пламна, евакуираха две села в община Струмяни

Пожари горят на няколко места, от въздуха гасят и планината Славянка

За момента няма опасност за населените места в района на пожарите, където са насочени 20 екипа на пожарната от Благоевград и столицата, както и военнослужещи.

От Министерството на отбраната пък съобщиха, че днес един хеликоптер "Кугър" с екипаж от 24-та авиационна база Крумово се е включил в гасенето на големия горски пожар на граничната полоса в планината Славянка, където пожарът продължава да гори вече десети ден.

Хеликоптерът е излетял в 10:50 часа и извършва гасене на огъня от въздуха. Продължава участието и на военнослужещи от Сухопътните войски в гасенето на пожара, като групата от 21 военнослужещи с 6 единици техника е под ръководството на старши лейтенант Кирил Чакъров.

Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" коментира от село Микрево, че днес пожарът е низов заради липсата на вятър. Очаква се и доброволни да се включат към гасенето на пожара, за да бъде покрит целия периметър.

По-късно БНР съобщи, че на гръцка територия частично е ограничен пожара в планина Славянка. Тази нощ пожарът се е разраснал заради вятъра и е заплашил да навлезе в близкото гръцко село Ахладохори, но пожарникари и доброволци бързо са овладели ситуацията и не се е наложило евакуация на населеното място. 

Горял е пожар и до гробищния парк на Монтана и крайния квартал "Кошарник", предаде БТА.

Сигналът за пожара е подаден около 12:00 часа и на място са изпратени четири екипа на пожарната, като пламъците са потушени към 14:30 часа. Изгорели са 10 декара сухи треви, храсти и отпадъци.

По случая е образувано досъдебно производство и все още се изясняват причините за пожара.

Гори в две планини - Малашевската и Славянка

Гори в две планини - Малашевската и Славянка

Искаме двата френски самолета да останат още