Продължава издирването на двете изчезнали деца във Варна - 2-годишно момиченце и 6-годишния Марин. Официално жертвите в кв. "Аспарухово" са 11 души.

В издирвателните дейности ще се включат както от полицията, така и от „Гражданска защита" и екипите на пожарната. Те отново ще тръгнат по следите на двете деца, които изчезнаха в нищото в нощта на природното бедствие.

По-късно днес от Областна администрация Варна публикуваха списъка с 11-те жертви от наводненията:

Стефан Емилов Стефанов - на 13 г. от гр. Варна, ул. „Горна Студена";

Зина Силвиева Шопова - на 8 г. от гр. Варна, ул. „Орлово гнездо";

Иванка Колева Пенчева - на 70 г. от гр. Варна, ул. „Гривица";

Йорданка Илиева Георгиева - на 83 г. от гр. Варна, ул. „Гривица";

Магдалена Жанева Шопова - на 29 г. от гр. Варна, ул. „Горна Студена";

Тодорка Стефанова Стоянова - на 38 г. от гр. Варна, ул. „Горна Студена";

Марин Василев Маринов - на 60 г. от гр. Варна, ул. „Горна Студена";

Магбуле Ризаева Абзова - на 79 г. от гр. Варна, ул. „Горна Студена";

Анка Стоянова Демирова - на 67 г. от гр. Варна, ул. „Горна Студена";

Юлиян Илиев Бошнаков - на 63 г. от гр. Варна, ул. „Горна Студена";

Зоя Асенова Шопова - на 59 г. от гр. Варна, ул. „Орлово гнездо".

Възстановяването на квартал „Аспарухово" след голямата приливна вълна продължава и днес. Въпреки умората, хората станаха и се опитват да изчистят домовете си. Очаква се доброволци да дойдат и днес и да се включат в помощ на пострадалите.

От Община Варна съобщават, че близо 170 пострадали къщи в "Аспарухово" вече са отводнени. От Гражданска защита прогнозират, че ще приключат с отводнителните дейности на оставащите около 30 къщи до края на деня.

Сметопочистващите фирми извозват отпадъците, започнало е отводняване на образувалия се водоем на ул. „Моряшка". В дейностите се използват двете най-големи помпи от Варна и една от Бургас. Вчера нивото е свалено с 1 метър, днес се очаква да падне още 1 метър. След отводняването, верижен багер ще разчисти терена от тинята. Когато района се осуши напълно, ще започнат и укрепителни дейности.

От щаба на общината съобщават, че в разчистването на Аспарухово се използват 9 големи и 6 малки багера, 6 фадроми, 16 камиона за извозване на кал, 15 моторни резачки за клони, вишки за рязане на опасни клони, 4 крана, 1 машина за удълбочаване на терени, 17 самосвала, както 3 самосвала с щипки.

Има обаче недостиг на самосвали за извозването на кал, която се транспортира на няколко пункта, от където се извозва на територия за рекултивация в местността „Чайка". От общината в Бургас вече са изпратили към Варна няколко самосвала, очаква се да пристигнат.

23 и 24 юни - понеделник и вторник, са обявени за неучебни и неприсъствени дни за всички училища, детски градини и ясли на територията на район Аспарухово, съобщи секретарят на община Варна Кристиян Богоев.

В тези дни ще се извърши пълна дезинфекция на школата и детските заведения след разчистването на последиците от бедствието в района.

Добрич остава най-пострадал от водната стихия, остава в сила бедственото положение в града. Потвърдена е смъртта на един човек вследствие на бедствието.

Заради падналите в следобедните часове вчера в Добричко дъждове, между 14 и 20 л/кв. м, дерето на река Добричка отново преля снощи, но водата се е отекла в северната зона на Добрич без да създава допълнителни проблеми, съобщи пред Дарик радио кметът Детелина Николова.

Водоподаването във всички помпени станции е възстановено, с изключение на помпена станция Болата, заради което без вода продължават да са две села в община Каварна - Българево и Св. Никола, както и курорт Русалка.

В Добрич водоснабдяването също е възстановено, възможно е обаче по високите етажи на жилищните сгради все още налягането по тръбите да не е достатъчно.

Според шефа на ВиК инж. Юлиян Иванов водата е годна за пиене, тъй като се добива от дълбоки сондажи. По препоръка на РИОКОЗ обаче, трябва да се изчакат резултатите от взетите проби за чистотата на питейната течност, а дотогава на населението се препоръчва да използва за пиене бутилирана или преварена вода.

Около 14 екипа на ВиК ще отпушват през днешния ден канализацията в затлачените места, съобщи инж. Иванов. Няма селища в областта без ток, информираха от Областния съвет за сигурност. В Добрич 5 трафопоста са без електрозахранване и днес ще се работи по отстраняване на повредите.

Всички пътища в региона са проходими. С изцяло разрушен асфалт е пътят от с. Богдан към областния град покрай градското сметище.

Повече от 70 души са нощували снощи в Кризисния център в зала "Добротица". Днес огледите на пострадалите къщи, обекти и улици продължават. 45 екипа на Пожарна безопасност от Добрич, Пловдив, Стара Загора, Русе и други градове ще отводняват засегнатите райони.

По-оптимистично изглеждат нещата на Прохода на Републиката. Строители дават заявка, че могат да приключат възстановяването на пътя до 10 дни. От Агенция "Пътна инфраструктура" уточниха, че ремонтните дейности трябва да приключат до края на юли.