Болница "Шейново" ще съдейства на институциите за най-бързо разрешаване на случая с разменените бебета. Това каза на брифинг директорът на болницата Румен Велев. Той уточни, че текат три проверки и се оказва пълно съдействие.

Директорът обясни, че няма умисъл в размяната, но има смущаващи факти и който е направил грешката, ще понесе своето наказание. Ръководството на "Шейново" разбира за случая през декември от майката, установила разликата в номерата на гривните, след като размяната е станала септември.

Велев поясни за размяната: Майките и децата имат еднакви гривни, няма грешка в тях, а на майка А е дадено новородено с гривна B.

Бебетата от Шейново остават разменени, докато трае разследването

Бебетата от Шейново остават разменени, докато трае разследването

Размяната е станала при гривните на майките

Като дребни грешки той уточни, че не са погледнати номерата на гривните, документите, не са сравнени имената, а размяната е станала при първото даване на бебетата.

"Низ от случайности и грешка на един човек, който е объркал нещата още в началото", заключи Румен Велев. Той поднася извинение на двете семейства и предлага психологическа помощ.

Разпитани са над 30 души от персонала на болница "Шейново", за оставки - ще се чакат резултатите от разследването на прокуратурата.

Медицинската грижа за бебетата у нас - архаична и без единен стандарт

Медицинската грижа за бебетата у нас - архаична и без единен стандарт

Обучен ли е достатъчно добре персоналът?