Преди няколко дни отново стана известен зоопаркът в Разград с един куцащ лъв. След историята на лъвчетата Терез и Масуд и по-големия им събрат Иван Асен преди няколко години явно този зоопарк се очертава като един от най-проблемните. Новината съвпадна с опита на news.bg да получи информация за броя и състоянието на мрежата от зоопаркове в България и какво прави МОСВ за подобряване на условията за животните. Зададохме редица въпроси, но от МОСВ и до този момент не сме получи отговор. Разговаряхме обаче с организацията "Чети лапи", бяхме на разходка в столичния зоопарк, който е не само най-големият, но и водещият у нас по условия и усилия, които се полагат за една по-добра среда, както за животните, така и за хората. Бояна Маркова зададе и въпроси на неговия директор Добромир Бориславов и с представители на Софийския зоопарк.

Продължаваме да очакваме отговорите на МОСВ.

Достатъчно ли е финансирането на столичния зоопарк? Успявате ли да постигнете европейските условия.

Когато става дума за финансиране, обикновено, както казва Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече". Зоологическата градина е бюджетно предприятие и средствата за нормалното функциониране на зоопарка се осигуряват от столична община. За осъществяване на консервационната си дейност обаче всяка зоологическа градина в Европа, а и по света, разчита на приятели и дарители. И нашият зоопарк има много осиновители и дарители, които ни помагат с всякакъв вид подкрепа, в това число и финансова. Ние също не правим изключение от европейските норми и правила, и имаме своите дарителски и осиновителски програми. Зоопаркът е една жива система и като всяка система има нужда от постоянно обновяване. Ето пример с новото заграждение на женската бърнеста мечка, която ще получим от Сингапурския зоопарк. Реконструкцията на заграждението беше направена изключително с подкрепа на осиновители и дарители. Имаме много подобни примери, когато разчитаме на финансовата помощ на нашите приятели. Тук е мястото да спомена част от имената на фирми като Хиполенд, Мебели Виденов, Полфарма, Аладин Фудс, Белла, Билла, ЦВК и още много други, които ни помагат от години. От тази година дарители са и B2Y Production, които дариха средства за реновиране на двe от детските площадки в зоопарка, фирма Такеда възстановиха и ще се грижат за поддръжката на японската градина в зоологическата градина и още много, много примери.. Не мога да изброя всички, но искам да благодаря на близо 25 компании и около 50 физически лица, които помагат на зоопарка от години и са нашата най-сериозна подкрепа.

Що се отнася до това дали успяваме да постигнем европейските условия - смятам, че столичният зоопарк е един от най-престижните в региона. Само на нас Европейската асоциация на аквариумите и зоопарковете (ЕАЗА) гласува доверие и ни довери за отглеждане два барса (снежни леопарди), от които се надяваме да имаме след време и поколение. За нас е определено и женско бърнесто мече, което ще партнира на мъжкият ни Лиам, имаме вече и два персийски леопарда. Всичките тези животни са по програми за опазването на защитените видове и ние ги получаваме, защото зоопарка отговаря на европейските условия за отглеждане, размножаване и съответно опазването на тези животни.

Какви са трудностите и какво предстои да се направи?

Трудности има и винаги ще има, по-важното е, че имаме екип от професионалисти биолози и гледачи, които постоянно обучаваме, като така намираме нашия път за справяне с предизвикателствата. В Зоопарка винаги има какво да се прави - от ремонт на остарялата база до постоянното облагородяване на заграждения и подобряване на условията за обитаване на животните. Процесите са ежедневни и грижата винаги предполага да има нужда от своевременна намеса и мониторинг. Трудностите по-скоро са свързани с външни фактори, които не зависят от нашата работа, като например повишаването на цените на основните храни, на тока, на парното и т.н. Това създава несигурност, заради постоянните разходи, които имаме и които се покачват всяка година с темп, различен от възможностите ни да ги поемем. А както вече казах изхранването на животните, постоянната ветеринарно-медицинска грижа и поддържането на добри условия за отглеждането им са пряко зависими от наличието на средства и добри финансови възможности.

Как може да се повиши ефективността на стопанисването на един зоопарк?

С добро управление и добра комуникация между собственика в лицето на Столична община и ръководството на предприятието, с добър екип от професионалисти и обучени работници, с добро заплащане на труда и финансиране, отговарящо на текущите нужди. Необходими са обаче и някои законови промени в българското законодателство, които да регламентират спазването на специфичните за зоопарковете европейски изисквания. В момента няма такива нормативни документи, които да отразяват и определят спецификата за зоологическите градини по отношение на управление, финансиране, проектиране и строителство. Има само две наредби на МОСВ за минималните изисквания за отглеждане на животни и за лицензирането на зоопарковете. За да станат факт обаче подобни промени зоологическите градини трябва да имат добра комуникация с институциите, които изработват и приемат законите. А за да може всеки един зоопарк да покрие високите стандарти за отглеждане и размножаване на животни на ЕАЗА (Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите) трябва да има налични инструменти за финансиране, които да бъдат достъпно използвани от собствениците - било то българските общини или други юридически лица, собственици на зоопаркове.

Затова Софийският зоопарк се стреми към пълноправното си членство в ЕАЗА. Чрез него можем да търсим представителство в ЕК и местните институции, да получаваме ценна информация за успешните практики в европейски и световен мащаб, да разпространяваме получената информация и знания сред другите зоопаркове в България, да служим като пример за подражание, както и за урок по предотвратяване на грешки в развитието. Макар и бавно и трудно, поради обективни обстоятелства, Софийският зоопарк се стреми да обединява зоопарковете в България като осъществява образователна и логистична подкрепа. И напредваме по осъществяването на пълноправното членство в ЕАЗА - в края на миналата година зоопаркът подаде документи за провеждане на задължителния скрининг от комисия на ЕАЗА дали отговаряме на изискванията и се надяваме възможно най-скоро да получим членство в тази значима международна организация, което да разшири възможностите за развитие на зоологическата градина и да допринесе за по-ефективното участие на зоопарка в дейностите по опазване на биологичното разнообразие.

Има ли изчезващи видове животни в столичния зоопарк? По какви международни програми за обмен работите?

В Зоологическа градина София могат да се видят критично застрашени видове, такива, които са под специален режим на Вашингтонската конвенция.

Зоопаркът работи по указания на координаторите на европейските програми за застрашени видове на ЕАЗА и такива животни са например бърнестата мечка - по препоръка на координатора на тази програма сме определени да получим женска бърнеста мечка за нашия мъжки екземпляр, тъй като условията, които сме създали за отглеждане на този застрашен вид отговарят напълно на изискванията на асоциацията. Вече работим по процедурата за транспортиране на женското бърнесто мече от Сингапур и се надяваме през септември то вече да е при нас, въпреки сложността с международния транспорт.

По препоръка на координатора на ЕАЗА, който отговаря за снежните леопарди - получихме от ЕАЗА разрешение и получихме за отглеждане млада двойка от този много рядък и изключително ценен вид. По същия начин, отново с препоръка и разрешение на ЕАЗА, тази година се сдобихме и с женски персийски леопард за нашия мъжки, и скоро и там ще се опитаме да създадем размножаваща се двойка. Отделно в зоопарка отглеждаме и двойка ягуари, които са в същата категория. През последните години основна задача на всички зоопаркове е да развиват консервационната си дейност за опазване на биологичното разнообразие в света. Затова и получаването на гореспоменатите животни е изключително важно за нас и ние се надяваме да можем да създадем и поколения от тях. Ето вече от по-малките котки имаме успех в размножаването при евроазиатски рис и сервали.

Сформирахме и нова двойка джуджевидни мармозетки, получихме и двойка от редкия вид златоръки тамарини. Имаме и ценни видове антилопи, също застрашени видове като антилопа личи, антилопа адакс, не толкова застрашените, но много атрактивни антилопи кана и стадото зебри, предоставено от Берлинския зоопарк.

Очакваме да се включим и в програмата за опазване на такините, по която водим преговори и се надяваме, че ще получим двойка от тези животни.

Софийският зоопарк получи и 4 млади двугърби камили преди няколко дни. Те са ценни с това, че не са близкородствени и при достигане на полова зрявост можем да се надяваме и на поколение. А тази година във връзка с 133-та годишнина от създаването на зоопарка направихме и модерна експозиция с рисунки на животни върху рециклирани варели, на която са изобразени част от защитените видове, които отглеждаме в зоопарка.

Обществено внимание предизвикаха случаите с лъвчетата в Разград. Защо според Вас и котките ли са най-трудни и скъпи за отглеждане?

Всички животни са трудни за отглеждане, когато не се спазват европейските и световни изисквания за отглеждането им и не се осигуряват необходимите условия за дадения вид. Зоологическа градина София се стреми да се придържа към изискванията - изготвят се планове за развитие на колекцията и се предвиждат евентуалните последствия. Нашият зоопарк участва в специална онлайн система за разпространение и съхраняване на информация, която се споделя за всеки индивид, отглеждан в зоопарковете в Европа и по света от зоопарковете, които членуват в тази система. Така съответните координатори и научни звена следят за опазването на генетичния материал, тъй като една от основните задачи на зоопарка е да участва активно в опазването на видовете и съхраняване на биоразнообразието в европейски и световен мащаб.

Случаят в Разград само ни показа колко малко се прави за развитието на зоопарковете в България и колко големи проблеми могат да произтекат от пренебрегването на нуждата от финансиране и правилното развитие на малките зоопаркове в страната. Вие добре помните, че Софийският зоопарк тогава приюти бедстващите животни от разградския зоопарк, докато се намерят варианти за тяхното последващо обгрижване. А изводите от ситуацията са, че вече е дошло времето, когато трябва общините по места да си свършат работата и да сложат на преден план зоопарковете си, да заложат в бюджетите си средства и да се преборят за това така необходимо финасиране и най-сетне да тръгнат по правилния път на развитие. А ние ще помагаме с каквото можем, както винаги, защото този път освен, че не е лек, е и много бавен, но пък има смисъл и си струва.

Столичният зоопарк оказва ли помощ на останалите в страната?

Разбира се, винаги помага като оказва професионална помощ, съдействаме с размяна и предоставяне на определни животни, предоставяне на информация и обучение на ръководен персонал, ветеринарни лекари и гледачи. Целта на създадената Българска асоциация на зоопарковете и аквариумите, на която ние сме член, е именно тази - да бъде източник на информация, обучение, размяна на животни и лобиране на местно ниво за развитието на зоопарковете.

Има ли достатъчно персонал, а ветеринари. Привлекателна ли е тази професия.

Тук е мястото да благодаря на екипа от професионалисти, които работят в столичния зоопарк. Това са хора, които имат опит с диви животни, за разлика от повечето ветеринари, които също имат такъв, но той е предимно с домашни животни. Но трябва да призная, че имаме нужда от още персонал, най-вече гледачи, защото подобрената грижа за животните изисква и повече човешки ресурс за справяне с текущите, предстоящите задачи и постоянната поддръжка на условията в хабитатите. Още повече в ситуация, когато Столична община направи няколко големи инвестиции за подобряване на условията за отглеждане на животните. За хората, които обичат животните и искат да работят с тях и най-вече за тях, професията гледач е привлекателна, но практиката показва, че трудно се намират хора, които могат реално да я упражняват, защото повечето си мислят, че това е една лесна и сравнително забавна работа, а всъщност се оказва, че тя изисква много отдаване, посвещение в грижата за животните и винаги има някаква степен на неизвестност или пък риск, но пък винаги е емоционална и може да създава много положителни емоции. Така че ще търсим варианти за развитие и в тази посока.

Как зоопарка насърчава образованието и какви всъщност са образователните дейности на зоопарковете у нас?

Зоопаркът насърчава образованието чрез развитието на образователни програми и съпътстващи дейности чрез своя Екологичен научно-образователен център (ЕНБЦ), който работи в зоопарка от години. Вие вероятно знаете за нашето Лятно зооучилище, което е изключително популярно и много деца искат да участват в него, както и зооклуб "Ной", които се реализират успешно от ЕНБЦ вече години.

На територията на зоопарка и в частност на огражденията на големите котки и в обновените зали за примати (зали Примати 1, 2 и 3) има нови, мащабни образователни експозиции, посветени на еволюцията и разнообразието на примати по света, които са дело на фотографи, художници и на еколозите от Екологичния Научно-образователен център в Зоопарка.

Въпреки, че зоопарка бе временно затворен през 2020 г., и макар ограниченията, наложени от епидемичната обстановка, Софийският зоопарк не загуби връзка с публиката и продължи да изпълнява образователните си функции. За първи път бе организирано онлайн лятно зоо-училище, което бе достъпно за всички желаещи да се включат и зарадва над 500 ученици през лятото на 2020 г. Продължава и дейността на зооклубът към Зоологическа градина - София. Във фейсбук профила и Youtube канала на зоопарка се публикуват множество образователни клипове, снимки и новини ежедневно и тяхната популярност расте.

В момента успешно се провежда вторият сезон на лятното зоо училище, което и тази година по разбираеми причини е он-лайн, но пък това предоставя възможност на повече хора да успеят да участват в него.

Как може да се подобри взаимодействието между посетителите и животните?

От посетителите се иска единствено да не дразнят и да не хранят животните, да спазват правилника на зоопарка, който е написан на обратната страна на входния билета, забраните - на множество табели из целия зоопарк. Ние искаме посетителите да разберат, че не може да се карат тротинетки, колела и всякакви други средства за придвижване в зоопарка, защото това смущава животните и създава рискове и за двете страни и когато човек отива в зоопарка трябва поне мъничко да се поинтересува какво е позволено и какво не е, а не както често ставаме свидетели - посетители да ни се карат на входовете, че ограничаваме възможността им да се забавляват, придвижвайки се на висока скорост в зоопарка.

Опитваме се чрез образователните дейности, които провеждаме като демострационно хранене, отбелязването на световните дни на определени видове, изнасянето на беседи и други да показваме на хората, че зоопаркът не е нито музей, нито цирк, а единственото място, където нашите деца и внуци може би ще имат възможността да видят на живо някои животински видове в бъдеще. А днешното общество трябва да разбере, че зоопаркът е източник на информация, знания и възможност за среща с животните "очи в очи" и то без да се накърнява зоната на комфорт нито на животните, нито на посетителите.