Преди няколко дни отново стана известен зоопаркът в Разград с един куцащ лъв. След историята на лъвчетата Терез и Масуд и по-големия им събрат Иван Асен преди няколко години явно този зоопарк се очертава като един от най-проблемните. Новината съвпадна с опита на news.bg да получи информация за броя и състоянието на мрежата от зоопаркове в България и какво прави МОСВ за подобряване на условията за животните. Зададохме редица въпроси, но от МОСВ и до този момент не сме получи отговор. Разговаряхме обаче с организацията "Чети лапи", бяхме на разходка в столичния зоопарк, който е не само най-големия, но и водещият у нас по условия и усилия, които се полагат за една по-добра среда, както за животните, така и за хората. Разговаряхме и с неговия директор Добромир Бориславов и с представители на Софийския зоопарк.

Продължаваме да очакваме отговорите на МОСВ.

Столичният зоопарк е дом на стотици животни. Всеки ден малки и големи посетители опознават четириногите, докосвайки се до начина им на живот. Едни от най-търсените обитатели на парка са големите котки. Именно за тях ни разказа Радко Сертов - главен уредник в Столичния зоопарк и отговарящ за сектор "Хищници".

От столичния зоопарк се похвалиха, че са направили голяма реставрация на загражденията при лъвовете, като по този начина те са ги разширили многократно. Два лъва царуват в зоопарка у нас- мъжки и женски. Загражденията специално за лъвовете са най-добрите в целия Балкански полуостров - прави се опит те да приличат и наподобяват савана, което е естественото обитание на царствените котки.

Главният уредник в Столичния зоопарк обясни, че преди лъвовете са разполагали с външни клетки от 20 кв м. Те са били обзаведени с плочки и по думите му са изглеждали много неприятно. Самите животни не се чувстваха добре, добави той. Сега тези територии са многократно увеличени с естествена почва. В тях има треви, храсти, съоръжения за катерене на животните, които обичат да го правят.

Леопардите и ягуарите имат езера, в които могат да се охладят през лятото. Столичния зоопарк е дом и на тигри, персийски, снежни леопарди и ягуари.

Зоопаркът у нас има традиция в отглеждането на големите котки. Той участва в размножителни програми към ЕАЗА. Заради разширяването на клетките обаче е намален видовият състав на семейство котки.

За в бъдеще зоопаркът планира да започне активното размножаване на персийските котки и баровете.

В момента двойката ягуари са възрастни и е трудно те да бъдат размножавани, но за сметка на това са в добро състояние, допълни Сертов.

От столичния зоопарк са доволни и от комплекса за маймуните - почти всички заграждения с малки изключения, отговарят на европейските стандарти.

Тази година е направена една реконструкция като подготовка на зоопарка да посрещне една мечка от Сингапур. Това лято тя трябва да пристигне като невеста за мъжкия мечок Лион.

От зоопарка се гордеят и със своите нови обитатели - двугърбите камилите. Животните са на една година. Все още не са достигнали полова зрялост, но когато това се случи, това ще бъде едно много добро размножаващо се стадо, тъй като животните нямат роднинска връзка по между си.

Освен с камили, столичният зоопарк се е сдобил с едно кинкажу и две птици носорог.

4 двугърби камили от Унгария се настаниха в столичния зоопарк

4 двугърби камили от Унгария се настаниха в столичния зоопарк

Те са в категория "Критично застрашен вид"