Преди една година страната бе залята от неочаквани летни порои.

Те засегнаха територията на осем области - Монтана, Пазарджик, Бургас, Търговище, Пловдив, Шумен, Русе и Разград.

От проливните дъждове и препълнените язовири пострада най-много Цар Калоян. Бедствието взе и човешки жертви.

Във водата, заляла Цар Калоян, загинаха седемгодишно момиче, 57-годишен мъж и шест жени - на възраст между 50 и 83 години.

От наводнението бяха засегнати над 1000 имота, от които 16 сгради - общинска собственост, 693 имота - частна собственост. 21% от тях са съборени и застрашени от срутване.
Засегната бе и 70% от инфраструктурата на общината.

В Цар Калоян ще отдадат почит на жертвите на наводнението от миналата година

С панихида в памет на загиналите и курбан за здравето на живите жителите те ще отбележат годишнина от унищожителното наводнение в града.
В центъра на Цар Калоян ще бъде открит паметник на дарителите. Ще бъдат отслужени и молебени според християнската и мюсюлманската традиции.

Началото на възпоменателната церемония е 13.30 ч., когато започна поройният дъжд на 6-ти август миналата година.

Разследването по случая за наводнениeто в Цар Калоян приключи с мнение за прекратяване. Според комплексната хидротехническа експертиза за наводнението в Цар Калоян виновни няма.

Към експертизата бяха приложени сателитни снимки, с които се доказва огромното количество валежи от 300 литра на квадратен метър, паднали на 6 август, миналата година.

Над 5 милиона лв. отпусна държавата за възстановяване на град Цар Калоян от дарения по сметката на общината постъпиха близо 600 000 лв. Все още не са приключили работите по инфраструктурните обекти в града.