Заради усетена силна миризма в близост до завод за производство на целулоза и хартия в гр. Стамболийски от РИОСВ - Пловдив проверява завод в Стамболийски, съобщиха от регионалната екоинспекция. За миризмата са сигнализирали граждани.

След постъпили пет сигнала на "зеления телефон" екоексперти извършиха обследване на района около завода, който е в близост жилищни сгради, поликлиника, административна сграда, жп-линия.

На инспекцията е присъствал и представител на Общинска администрация - Стамболийски и еколога на предприятието.

Макар да бяха поканени, хората, подали сигнали, не участваха в проверката. При направения обход в урбанизираната територия на града извън площадката на предприятието не е установена характерната за производствената дейност миризма.

Проверяващите са установили, че производственият процес е с обичайно натоварване на мощностите. Не са възниквали аварийни ситуации или аномални режими на работа.

В Общинската администрация в Стамболийски няма регистрирани оплаквания от граждани за неприятни миризми, които идват от завода в същия ден. От РИОСВ - Пловдив предупреждават, че са планирани още изненадващи проверки на предприятието.