За незаконен добив на подземни богатства на кариера Белащица алармират от политически клуб "Екогласност". На пресконференция в БТА те настояха дейността на концесията да се прекрати. По думите на председателя на ПК "Екогласност" Емил Георгиев швейцарската фирма концесионер "Холсим Кариерни материали Пловдив" АД си позволява да добива на ценни природни богатства извън пределите на предоставената концесия. Фирмата е подала и заявление за концесия на още 50 дка за 25 години в границите на връх Цар Калоян.

Регионалната инспекция по околната среда в Пловдив прикрива нарушенията, твърди Емил Георгиев. Заради немарливо отношение от "Екогласност" поискаха оставката на директорите на регионалните инспекции в Пловдив, Монтана и Бургас.

На фирмата е наложена санкция в размер на 50 000 лева през май тази година. В Наказателния кодекс нарушенията обаче се тълкуват като криминално престъпление и са обект на наказателно преследване, посочи Георгиев. Колко загуби причинява на държавата швейцарският инвеститор, питат от организацията.

Община Пловдив се обяви против по-големи кариери край Белащица

Община Пловдив се обяви против по-големи кариери край Белащица

Тотев изпратил писмо до министрите Петкова, Димов, Ананиев и Порожанов

Георгиев посочи, че ще внесат сигнали в Окръжната прокуратура в Пловдив, ДАНС и до Министерство на енергетиката с искане да се отнеме в полза на държавата цялата техника, с която се извършва незаконен добив. Емил Георгиев се обърна и към министъра на околната среда и водите Нено Димов с молба за проверка на мястото, където е извършен добивът. Освен замърсяване поради дейността на кариерата са пропаднали и пътища, акцентират еколозите. Те са убедени, че и жителите са подложени на натиск.

На проучвателна площ Сантала е имало възможност още една фирма да получи концесия, но след интензивни протести на гражданите в региона плановете за отдаване на концесия са отменени.

Павел Гемишев, жител на Белащица, участва в протестите срещу концесията на швейцарската фирма. В село Белащица се намира и един от най-старите манастири "Св. Георги", който се напуква от дейността на кариерата.

Жители на пловдивски села протестират срещу добив на инертни материали

Жители на пловдивски села протестират срещу добив на инертни материали

Замърсен въздух, непрекъснат шум, разбита пътна инфраструктура

"Населението на нашите села категорично е заявило пред местната власт и националните органи, че иска спиране на работата на тези кариери, защото застрашават пряко живота на нашите деца и на нас самите" , обясни Гемишев. Кариерата над Белащица по думите му не разполага с водоизточник, за да се оросява въпросният терен от замърсяването. Наложени са актове в размер на 2000 лева, което според Гемишев е нелогично."Ако в баничарница пропуснеш да чукнеш една баничка, ще те затворят за една седмица, но за добив на инертни материали, получаваш една глоба до 2000 лева", изрази възмущение той.

"Екогласност" ще започне нови протести за спиране на работата на кариерите на територията на Белащица.