Сигнал за екологична опасност заради потънал кораб край брега на Свищов по река Дунав са подали от движение "Зелени патрули", съобщава БНТ. До момента не е установено замърсяване. 

През нощта срещу 12 юни е потънала дълбачка на инертни материали. След проверка контролиращите органи не са установили замърсяване, но районът се наблюдава. Според "Зелени патрули" обаче, във водата са се виждали мазни петна, усещала се и миризма на гориво. Твърди се, че в резервоарите на плавателния съд е имало хиляди литри гориво и отработени токсични масла. 

"Дълбачката потъва на 50-60 метра от дунавския бряг извън зона за маневриране или извън котвена стоянка. Няма опасност от екокатастрофа. В резултат от разследването, което предприехме, се установи, че на борда на дълбачката е имало в разходна цистерна около 160 литра, а не хиляди литри дизелово гориво, както е в сигнала. Не е имало масла", заяви кап. Иван Жеков, директор на Дирекция "Речен надзор" - Русе към ИА "Морска администрация".

От фирмата, собственик на драгата, също твърдят, че опасност от замърсяване няма.

"Съоръжението работи с електродвигатели, затворено е, няма опасност от екологична катастрофа", допълни Илиян Илиев, адвокат на корабособственика.

За инцидента са информирани всички власти.

От фирмата-собственик правят паралелно разследване за причините за потъването.

"Водолазите, които извършват оглед, ще издадат протокол дали е саботаж или не. До 15 дни чакаме благоприятни условия и падане малко на водите, ще се извади дълбачката на вода", каза още адвокат Илиян Илиев.

От "Морска администрация" се ангажират да поставят заграждения срещу евентуален разлив при ваденето на плавателния съд. Евентуални санкции за собственика ще има едва след като се изясни причината за потъването на кораба.