След всяка буря морето е замърсено с отпадъци, което не означава, че водата е мръсна. Това може да създаде проблем, но морето е море - то е огромно и поглъща отпадъци. Към настоящия момент морето започва да се изчиства. Това коментира екоминистърът Юлиан Попов пред БиТиВи за бедствието по Южното Черноморие.

В последните години и десетилетие качеството на морската вода се подобрява, уточни министърът и добави, че е трудно да се каже дали морето е чисто или не е чисто. На някои места морето е чисто, но на други не е. Лично Попов не би нарекъл водата в морето след потопа - мръсна.

Водата за битови нужди не е забранена, а хората са предупредени, че може да има риск от замърсяване.

Водата в Царево още не става за пиене, а морето - за къпане

Водата в Царево още не става за пиене, а морето - за къпане

Предстои екоинспекцията за четвърти път да вземе проби за анализ

Той смята, че е достоверна информация, че в оголените тръби на плаж "Атлиман" в Китен са тръби за дъждовна вода. Дали са законно построени, това обаче не е в сферата на МОСВ. Това, което Юлиан Попов знае е, че тръбите са законни, но дали са направени както трябва, дали водата при порои се смесва с друга битова вода, е друг въпрос.

Той посочи, че в Южното Черноморие има точки, в които има заустване, като например в Синеморец.

Екоминистърът даде да се разбере, че колите ще бъдат извадени от дюните. Той се надява от догодина дюните по българското Черноморие да бъдат изкарани всички коли и каравани.

Относно набезите на мечки в страната, Юлиан Попов каза, че трябва да бъдем подготвени за сблъсък между мечки и хора. Мечката не е безобидно животно, така че трябва да бъдем подготвени за такава ситуация, предупреди министърът.