Заровени в пясъка отходни тръби се появиха след наводнението на Южното Черноморие. Това разкриват снимки, публикувани в социалните мрежи, а очевидното потвърдиха и бившите екоминистри Емил Димитров и Борислав Сандов пред бТВ.

Тръбите са се показали след водното бедствие по плажа в Китен и в Нестинарка.

"Това е всъщност дълбоководно заустване, което в случая е плитководно", заяви Димитров. По думите му това е и причината измервания да показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че 50 метра навътре в морето има тръба, обясни още Димитров.

Борислав Сандов отбеляза, че по Южното Черноморие няма пречиствателни станции на всички места и добре организирана система по канализация.

"Докато аз бях министър никоя от общините не подаде документи да получи финансиране да изгради подобна станция", изтъкна Сандов.

И двамата бивши екоминистри се обединиха около тезата, че трябва да се потърси финансиране. По мнението им то трябва да се осигури от националния бюджет в следващите години. Трябва да се изработи и адекватна системата за ранно оповестяване при подобни бедствия, убедени са ексминистрите. 

Освен това е необходимо и формирането на щабове още преди да е настъпило бедствието, особено когато има прогноза за опасно време, подчерта Сандов. Той отбеляза, че този район от България е потенциално опасен заради исторически наслагвания. Там са падали големи количества валежи и е имало подобни ситуации като сегашната, посочи още Сандов.

Причината за трагедията може да се търси освен в огромното количество валежи, но и в инфраструктурните пропуски, отбеляза на свой ред Емил Димитров.

Припомняме, наводненията в района взеха четири жертви. Бяха открити телата на съдията от районния съд Мария Москова и нейната дъщеря д-р Даниела Йорданова, както и на двама мъже.

Към момента бедственото положение остава в сила, като нанесените щети са за десетки милиони левове.

Южното Черноморие бавно се възстановява след водното бедствие
Обновена

Южното Черноморие бавно се възстановява след водното бедствие

Няма сигнали за бедстващи хора, остава в сила бедственото положение