Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проследява състоянието на реките на територията на страната. В Централна и Северна България те са малко над праговете за високи води, така че всички трябва да бъдат внимателни. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева във връзка с наводненията в Казанлък.

Тя увери, че кметът на Велико Търново Даниел Панов вече е свикал кризисния щаб заради покачването на река Янтра. „Той е организирал кризисния щаб, всички са на място, следят нивото на реката и колегите от басейновата дирекция също осигуряват експертна подкрепа на местната администрация. Пикът на вълната е бил сутринта. Наблюдава се леко снижаване на нивото на реките. През предстоящото денонощие отново ще има валежи, така че всички трябва да бъдат внимателни”, заяви Василева.

Янтра рязко покачи нивото си

Янтра рязко покачи нивото си

Непрекъснатото измерват реката в шест точки

Тя припомни, че прогнозираните от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) валежи за източната част на страната са в порядъка на 5-10 л на кв. м, докато в централната част – от 10-15 л на кв. м.

Василева увери, че всички ангажирани институции следят с особено внимание ситуацията.

Екоминистърът уточни, че в момента се подготвят плановете за управление на риска от наводнение. „В тези документи се идентифицират рисковите и критичните участъци по поречията на реките, за които и в исторически план статистиката показва, че е имало заливане на територии”, каза още тя.

По думите на Ивелина Василева са необходими инвестиционни мерки, свързани с изграждането на места на диги и отводнителни съоръжения. Тя бе категорична, че издадената от нея заповед, свързана с почистването на речните корита от нерегламентирани сметища, е имала дисциплиниращ ефект. Глобените кметове тази година са много по-малко.

„За втора поредна година издадох заповед за масирани проверки за наличие на нерегламентирани сметища по поречието на реките. РИОСВ извършиха проверките през месеците февруари и март, бяха издадени предписания, извършен бе и последващ контрол. Има качествена разлика в поведението на местните власти и хората – далеч по-малко са местата, където има констатирани сметища”, коментира Ивелина Василева.

Тя участва в петата годишна конференция, посветена на промените във водния сектор.