Решението на екоминистерството за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле се очаква през октомври, съобщиха от МОСВ.

Над 40% от дейностите по лот 3.3 Кресна - Сандански от магистралата вече са изпълнени. ОВОС и окончателния вариант на трасето са за лот 3.2 от АМ "Струма", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.
По-рано през деня той заедно с председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов инспектира напредъка по изграждането на лот 3.3 от магистралата Кресна - Сандански.

На 25 септември трима български министри ще се срещнат с еврокомисарите Корина Крецу и Кармену Вела в Брюксел. Това е втората среща на екоминистъра Нено Димов, на транспортния му колега Ивайло Московски и на министъра на туризма Николина Ангелкова с представителите на ЕК в рамките на два месеца.
Първият път представихме пътната карта за реализирането на проекта и графика за провеждане на обществени обсъждания. Сега ще представим резултатите, уточни Нанков.

Регионалният министър очаква, ако има обжалване на процедурата, то да бъде кратко, така че да се вместят в сроковете.

Припомняме, по-рано днес депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за опазване на околната среда и водите, с което се разрешава двуинстанционното, вместо трийнстанционно обжалване на ОВОС на големи инвестиционни проекти.

Нашата глобална цел е през 2019 г. да започнем строителството на лот 3.2 Крупник - Кресна, така че да не връщаме средства и до края на 2023 г. да имаме изцяло завършена магистрала "Струма", заяви регионалният министър.

От протоколите на проведените обществени обсъждания става ясно, че местната общност заедно с властта, се е обединила, с малки изключения, около вариант Г 10.50. В него са заложени две отделни платна на магистралата. Този вариант е приоритетен за АПИ във всички финансово-икономически и технологични анализи, обяви Нанков в отговор на въпрос.

Предвидено е свързване на двете платна чрез изграждането на пет пътни възела. Те ще позволят на селскостопанските производители да стигат до терените си, посочи министърът. Предвидени са места за тържища и четири паркинга, като два от тях са проектирани и включени са в ОВОС. Две подобни зони ще бъдат изградени и на територията на община Симитли, в рамките на лот 3.1, съобщи той.

Според регионалния министър е била слаба подкрепата на екологичните аргументи в подкрепа на варианта с изграждане на две платна на магистралата извън дефилето, на изток от Кресна.

Ще помолим компетентните органи да направят проверка за това как са събрани подписите в организираната от екологичните организации подписка в Кресна и дали подписалите се знаят за какво са се подписали, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството. От хората, с които сме разговаряли, имаме информация, че са ги карали да се подписват като на присъствен лист на влизане в сградата на общинската администрация, обясни той.

Има събрана подписка с над 5000 подписа в защита на източния вариант, информира Нанков.

Министърът напомни, че източният вариант на трасе на лот 3.2 предвижда всякакви възможности за правене на бизнес от местната общност, изправяне на виражи, поставяне на мантинели и изграждане екологична инфраструктура. Освен това 50% от трафика ще бъде изведен извън дефилето, като там движението ще бъде еднопосочно, обясни Нанков.

Ще изпълним проекта в срок, с европейско финансиране и съфинансиране от националния бюджет, обеща той.

По време на инспекцията на лот 3.3 Кресна - Сандански на магистралата стана ясно, че е изпълнена над 40% от общия обем работа. Полагането на първите пластове асфалт по него ще започне до края на септември. Ако се работи със същия темп и археолозите се справят, още до края на следващата година той може да бъде завършен, съобщи министър Нанков.

Завършено е разчистването на площадката, изкопа на хумус. Работи се по насипи на директното трасе, пътен възел "Струмяни", на две площадки за отдих и т. н.

Завършени са мостовете над реките Злинска, Градешка и Потока, мостът на пътен възел "Струмяни", както и 8 селскостопански подлеза и надлеза. Изпълнени са над 70 водостоци, съоръжения за животни и преминавания на отводнителни канали, армонасипни стени, завършена е реконструкцията на два газопровода.

Продължава работата на 11 съоръжения - на виадукт при 418-ти километър, на 2 моста над р. Струма, на 3 моста над река Санданска Бистрица, на надлеза над ж. п. линията София - Кулата при 415-ти км и т. н.

Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум "Струма Лот 3.3". В него участват: "ГБС инфраструктурно строителство" АД, "Пътстрой 92" АД, "Главболгарстрой" АД и "Геострой" АД. Стойността на договора е 234 123 012 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява "Пътинвестинженеринг" АД. Техният договор е за 2 998 161.28 лв. без ДДС.

Лот 3.3 от км 397+000 до км 420+624 е част от проекта: АМ "Струма" - лот 3.1, лот 3.3 и тунел "Железница". Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Автомагистрала "Струма" - от Даскалово до границата с Гърция, е с обща дължина 150 км. Тя е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие". Той свързва Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.