В пика на отпускарския сезон без спасители остават екоплажовете „Корал” и „Иракли”. Това става ясно от данните на Областната администрация, след като бяха обявени резултатите от процедурата по търсене на водно спасяване.

Само една оферта за две ивици е подадена от една фирма, която е кандидатствала по процедурата. Това са плажовете за „Поморие – север” и „Атанасовска коса”. След подписване на договор тя ще осигури по един спасителен пост и спасители за двата плажа.

Освен „Корал“ и „Иракли“ без спасители остава и т.нар. шофьорски плаж до Дюни.

„Бургас-Север“, „Младост ММЦ“ и „Устие на река Велека“ са трите плажа отличници, показаха проверките на ивиците. Освен тях Областна управа отговаря за „Обзор -юг”, „Несебър -стар град”, „Несебър -изток”, „Поморие - централен”, „Крайморие”, „Малък плаж Лозенец” и „Царево-Василико”.

Почти всички миналогодишни предписания към „Обзор-юг” са изпълнени и към днешна дата плажът, който има нов стопанин, е в добро състояние, съобщава БНР.

Сред установените нарушения на 10-те ивици са несъответствие в някои от схемите за преместваеми обекти и съоръжения,  липса на далечни плаващи знаци - шамандури, както и табели за обозначаване на зоната за свободно ползване от граждани.
На един от плажовете е констатирана липса на спасителна лодка, а на друга воден атракцион тип понтон без необходимата документация и разрешителни. За нарушенията са издадени предписания. Ако не бъдат изпълнени при повторната проверка ще бъде наложена и санкция.