Истински екшън с мигранти се разигра край Елхово.

На 30 октомври на пътя от ГКПП "Лесово" към града граничен полицейски екип забелязал нелегални мигранти край отбивката до лозята за село Мелница и ги последвал.

При навлизане по черния път граничарите видели лек автомобил, който ускорил и се насочил към полицейския автомобил, чийто шофьор опитал да избегне челния удар и отбил възможно най-вдясно на пътя, така че да не удари циментовите колове на лозовия масив.

Той предотвратил катастрофата, но колата с мигрантите ударила служебния автомобил от предната лява врата до задния ляв калник.

С включена звукова и светлинна сигнализация граничните полицаи последвали колата, която се насочила към Елхово. Каналджията обаче не се подчинил на подадените сигнали. Той на няколко пъти видимо губил контрол върху управлението на колата и криволичил по платното, застрашавайки останалите автомобили.

Тир с мигранти заседна при гонка с полицията в Ямболско

Тир с мигранти заседна при гонка с полицията в Ямболско

Шофьорът се опитал да избяга, но е заловен от полицейско куче

За да не създават опасност за движението, полицаите намалили скоростта и следвали нарушителите от разстояние.

Преди хижа "Стария мост" на ляв остър завой колата с мигрантите предприела рисково изпреварване, като застрашила насрещно движещ се камион, който успял да отбие вдясно на пътя. На около 100 метра след отбивката за хижата каналджията загубил контрол над колата, напуснал платното за движение, навлязъл в канавката и спрял.

Шофьорът и мигрантите излезли и побягнали. Единият от граничните полицаи последвал каналджията и след неколкократни предупреждения "Стой, полиция", на които бягащият отново не се подчинил, униформеният произвел предупредителен изстрел в безопасна посока.

Рекорден наплив на мигранти към България

Рекорден наплив на мигранти към България

Очаква се забрана за влизането на автомобили с руска регистрация

Каналджията се спънал, паднал, отново побягнал, но бил настигнат и задържан.

Установено е, че той е 24-годишен сириец със статут на бежанец у нас. Докато течала проверката на документите му, той извадил две банкноти - по 100 и 50 евро, и опитал да подкупи граничния полицай.

Мъжът, както и пътниците в колата му - двама мъже от Египет на 34 и 28 години, без документи за самоличност - са задържани.

След прокурорско постановление за задържане до 72 часа бежанецът каналджия е конвоиран до следствения арест. По случая е образувано досъдебно производство.