Започва маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в Борисовата градина. Инициативата е част от дейностите, включени в кампанията 135 години "Княз-Борисова градина" и е в резултат на решението на Столичния общински съвет, взето с единодушие на заседение в края на август, когато беше приета Инвентаризацията и анализът на състоянието на дърветата в Борисовата градина, извършена от експерти на Лесотехническия университет в София.

Маркирането на опасните, сухи и гнили дървета ще обхване пилотен участък от лесопарковата част на Борисовата градина - карето между бул. "Драган Цанков" и бул. "П.К. Яворов" и главните алеи покрай стадион "Българска армия"

През септември маркирането предстои да бъде прието от междуинституционална комисия в разширен състав от експерти от Лесотехническия университет, БАН, Българско дружество за защита на птиците и др. Дърветата, за които има съгласие, ще бъдат премахнати.

След извършване на дейностите в пилотния обект, предстои публичен отчет на свършеното, преди да се продължи с последващи действия в следващи периметри от лесопарковата част на Борисова градина.

От началото на месеца има няколко инцидента с паднали дървета и клони в столицата.

Клон падна и уби мъж в София

Клон падна и уби мъж в София

Мъжът е товарил камион

Столична община обеща, да започнат изследването и маркирането на дървета в Борисовата градина, а от есента и изсичането на опасните.

Санитарната сеч ще е между булевардите "Драган Цанков", "Пейо Яворов", "Цариградско шосе" и "Евлоги и Христо Георгиеви".

Опасни дървета в столичния район "Оборище"

Опасни дървета в столичния район "Оборище"

Гражданите пречели на премахването на опасните дървета

Припомняме, че през септември 2016 година, кметът на София Йорданка Фандъкова гарантира, че няма да се допусне строителство в Борисовата градина и няма да бъдат изсечени дървета.

"Съхраняването и обновяването на парка е първостепенна задача", подчерта тогава Фандъкова. Припомняме, в социалните мрежи участник в общественото обсъждане от кв. "Изгрев" сигнализира, че се готви масова сеч и застрояване в Борисовата градина.

Фандъкова обеща да не изсичат дървета в Борисовата градина

Фандъкова обеща да не изсичат дървета в Борисовата градина

Както и да няма строителство