Експертна група предприема спешни мерки за решение на проблема с наводнените блокове в пловдивския квартал "Столипиново" , съобщава БНР.

Разпореждането е на кмета на града Здравко Димитров. От години блоковете по улиците "Сокол" и "Батак" са наводнени.

По думи на Димитров е недопустимо хората в тях живеят в подобни изключително лоши условия. Според него институциите дълго време са си прехвърляли топката, но така и не са намерили дългосрочни решения.

Проверяват 10 блока в "Столипиново" дали са годни за живот

Проверяват 10 блока в "Столипиново" дали са годни за живот

Те са наводнени, а канализацията им се нуждае от спешен ремонт

Предстои експерти от Район "Източен" и Общинското предприятие "Жилфонд" да извършат обследване на засегнатите сгради. Ще се следи и за наличието на общи и индивидуални водомери, както и дали има нерегламентирано използване на вода.

След като експертната оценка е готова, ще започне отстраняване на проблемите в наводнените блокове. Ако обаче сградите са напълно компрометирани и опасни, ще се търсят варианти за изграждането на нови жилищни сгради.

Същевременно ще се работи за осигуряването на финансиране, тъй като общинският бюджет няма да може да поеме изпълнението на подобни проекти. Сред вариантите са привличане на европейски средства, финансиране от държавния бюджет или чрез кредитната линия от Европейската инвестиционна банка.

Близо 690 000 лв. дългове от неплатена вода в "Столипиново"

Близо 690 000 лв. дългове от неплатена вода в "Столипиново"

Община Пловдив затяга контрола срещу разхищаването на вода в квартала