Експерти обследват 10 блока в пловдивския квартал "Столипиново" дали са годни за живот, съобщи bTV. Проблемите с тях са от години. Те са наводнени, а проверяващите са се натъкнали на изхвърлени възглавници, глави зеле, дори кокошки, изхвърлени в тръбите.

Канализацията на проблемните блокове е за спешен ремонт, а питейна вода тече по улиците на квартала. Проблемът е, че са пълни избените помещения.

Главният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов обясни, че проблемът е от години. Дружеството се е опитвало да го реши с нови канализационни отклонения и ремонт на съществуващата водопроводна мрежа.

"Водомерните възли на блоковете са под вода и не можем да ги отчетем, затова не можем да кажем точно колко вода се губи. Вътрешните водомерни възли работят, но това не е гаранция. Като цяло загубите в града са около 60%, но тук са малко повече", допълни Гълъбов.

Близо 690 000 лв. дългове от неплатена вода в "Столипиново"

Близо 690 000 лв. дългове от неплатена вода в "Столипиново"

Община Пловдив затяга контрола срещу разхищаването на вода в квартала

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева обяви, че основният проблем е, че основите на жилищните сгради са потънали във вода над 20 години и ще настоява за изграждането на конструктивно становище дали са годни за обитаване.

"Трябва избените помещения да се отводнят, за да се осигури достъп до основите и да се направи становище. От ВиК оператора поемат ангажимент през 2020 г. да се сменят каналните отклонения до блока, защото те са запушени", поясни Каназирева.

90% от сградите в "Столипиново" са собственост на Община Пловдив. Каназирева допълни, че предстои да се премахнат незаконните постройки в района, за да може ВиК дружеството да извърши подмяната на тръбите.

Гълъбов беше категоричен, че е изключително опасно да се живее в тези сгради, както от здравословна гледна точка, така и от конструктивна. По думите му проблемът е възникнал заради лошо стопанисване на жилищата.