Електронен четец на винетки осъществява строга отчетност на ГКПП-Дунав мост, съобщи Русеинфо.

Устройствата функционират от няколко дни на пунктовете на Управление "Пътни такси и разрешителни" /УПТР/ при влизане в страната.
Такива четци са монтирани на входа за товарни автомобили и на входа за леки коли.

Устройството разпознава автоматично винетката, която служителят на "Пътни такси" продава, и вписва във фактурата както индивидуалния код на всеки продаден отчетен стикер, така и вида му - месечен или седмичен.

Всичко това досега се е правело на ръка, като служителят е вписвал вида и броя на продадените винетки, без да описва кода им.

Според служителите на "Пътни такси" новомонтираният четец спестява време и предпазва от опасности да се правят грешки - примерно да продадеш месечна винетка и да я впишеш като седмична или обратно.

Неофициално обаче става дума за пресичане на корепционни практики, които бяха установен ина резлични гранични пунктове в страната.
Една от тях беше свързана с открити неотдавна фалшиви винетки, за които се твърдеше, че са купени по гранични пунктове.

Електронният отчетник дава възможност бързо и реално да се види каква част от събраните приходи са от платени пътни такси на влизащи в страната чуждестранни автомобили.
Освен това се пресича съществуващата на места практика да се вписва на ръка продадена винетка, а всъщност шофьорите да бъдат пропускани срещу кеш на половин цена от задължителната по стикер.

От началото на миналата седмица освен на ГКПП-Дунав мост такива електронни четци функционират и на граничните пунктове Калотина, Кулата и Капитан Андреево, казаха служители на УПТР.