В частта на Електроразпределение "Юг" няма повече аварийна обстановка и няма населени места без електрозахранване. В електроразпределителни мрежи "Запад" с 68 населени места и 9 507 абонати има проблеми със самото електрозахранване. В това увери енергийният министър Румен Радев на брифинг в Министерски съвет и с актуална информация за обстановката в страната към 11:00 ч.

По отношение на Електроразпределение "Север" има проблем със 163 трафопоста в областите Габрово, Шумен, Търговище, Разград и Горна Оряховица. Аварийните екипи все още се борят с около 300 трафопоста да бъдат електрозахранени от близо 12 200 трафопоста в периода на бедственото положение. При темпото, с което се работи би трябвало в рамките на днешния ден - до 17 ч. въпросните трафопостове без ток, да бъдат електрозахранени.

Министър Радев е установил и големи слабости - при цялата информираност за трафопостове се оказва, че не може да се разграничи кой от абонатните номера е на помпена станция за водоподаване. Няма смисъл да се завършат бедствените аварийни действия, ако те след това не се осмислят, каза той. В България аварийните планове са фокусирали как за даден период от време да се отстрани аварията, но трябва да се набележат и приоритети за отстраняването на авариите, настоя Румен Радев.

Енергийният министър е ядосан че отстраняването на авариите става според връзките на даден кмет или областен управител. Ако продължаваме да развиваме управлението на държавата под формата на управление на партията майка или бащицата, винаги ще сме в подобни кризи, а трябва да има смислен системен подход за решаване на кризи, подчерта министър Радев.

Във връзка със захранването с газ, проблемите са решени и всичко е в пълна изправност, увери енергийният министър.

Той обясни, че в момента се преодолява кризисната ситуация от бедственото положение заради обилния снеговалеж в страната, но това, което ще се направи първо е работна среща, сектор, с представителите на всяко едно електроразпределителни дружества и ЕСО. Констатирани са слабостите и проблемите, които не са малко, по думите му. Ще бъде направена и допълнителна сериозна среща с други институции - МРРБ, МВР, МОСВ, Министерство на здравеопазване, Министерство на земеделието и храните. Министър Радев счита, че в този формат на управление има смисъл, за да може превенцията да бъде в резултат на слабости и на обмислени действия след това, а не да се оставят нещата на самотек.

"В процес сме на сериозни климатични промени, има устойчиво трета година периоди, в които дълго време се запазва жизнеността на листната маса по дърветата - стават жълти, червени, но не падат. Няма слани, а има достатъчно високи температури и след това при първия сняг се води до трошене на клони", коментира енергийният министър.

Ситуацията в страната се нормализира, но десетки села още са без ток

Ситуацията в страната се нормализира, но десетки села още са без ток

След тежката зимна обстановка през последните дни