От Енергото са отказали да пуснат тока в квартал „Столипиново" в Пловдив, който е на режим от години, защото са търговско дружество и не могат да продават електричество безплатно.

Това стана ясно след спешна среща при заместник кмета Атанас Славов директорът на РИОКОЗ Пловдив Ани Егинлиян и комуналната фирма "Екоглобал".

Затова от Общината са взели решение да изпратят запитване до областния управител Тодор Петков и до Областната комисия за защита от бедствия и аварии, дали е възможно на правителствено нива да заплати тока за август месец, докато отмине опасността от епидемия.

Дълговете на "Столипиново" са за повече от 13 милиона лева.

Засилено полицейско присъствие на Общинска охрана и Общинска полиция разпореди днес заместник кметът на Пловдив Атанас Славов в квартала заради зачестилите случаи на хепатит А.

Причината за тези извънредни мерки е, че след като почистващата фирма излезе от квартала по обед, жителите му изхвърлят сметта си извън контейнерите и така създават условия за зарази, информира Дарик радио.

Вече са взети мерки за дезинфекциране на жилищата на заразените със хепатит, а от общината ще отпуснат необходимите средства за купуване на още дезинфектанти.

Няма режим на водата в квартала, където вече има 70 болни от хепатит А, известен като болестта на мръсните ръце.