Кабинетът се забави с търсенето на помощ от ЕС за възстановяване на щетите от наводненията в Карловско и Пловдивско. Това заяви пред БНР Евдокия Манева, бивш министър на екологията.

Бившият министър на околната среда и водите подчерта, че две министерства носят основната вина, отговорност за това, което се случи заради безхаберие, несвършена работа и нарушения.

"Това са Министерството на земеделието, специално Агенцията по горите, както и Министерството на екологията (МОСВ). Очевадно е, че там е имало неправомерна сеч, която надхвърля позволеното", каза Манева.

Държавата се заема ударно с последствията от наводненията

Държавата се заема ударно с последствията от наводненията

На шестия ден държавата изпраща консерви и вода

Проверките за незаконна сеч в района на наводнените села ще бъде правена от министерствата, които са отговорни за бедствието, заяви бившият министър.

"Те имат интерес да покрият истината. Те ще кажат нещичко, но няма да узнаем цялата истина. Така беше с наводненията в селата Цар Калоян и Бисер, а и в други случаи. Там бяха покрити виновните, не вярвам, че и тук ще разберем кой е виновният. Истината няма да се узнае, докато няма проверка от независими експерти", заяви бившият министър на околната среда и водите.

Над 100 военни продължават да борят водното бедствие в Карлово

Над 100 военни продължават да борят водното бедствие в Карлово

В село Богдан съдействие оказват 47 военни от ВВС

По думите й може веднага да бъдат поискани тези искания. Според нея е нужно поне принципно да се заяви, а след това да се уточнява размерът на средствата. След като вчера стана ясно, че България не е заявила помощ от ЕК за наводненията, днес стана ясно, че ще искаме помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията.

Манева определи като смешно обяснението за наводненията с "комплексни причини". "Има три стратегически документа, в които рисковете, които съществуват в България, са описани, описани са и мерките, които трябва да се вземат - с конкретни изпълнители и с посочени средства. Това са (трите документа - б.р.) Стратегията за борба с климатичните промени, Плановете за управление на речните басейни и стратегията за предотвратяване на рисковете от наводнение", припомни тя.

Според нея да търсим някакви глобални причини или да се оправдаваме с дъжда е просто безсмислено. Трябва да се намерят конкретните нарушители, призова бившият екоминистър.

Тя изказа съчувствие към пострадалите хора от наводненията и изрази надежда "щедрите обещания" на управляващите да бъдат изпълнени. "Горчивият опит от подобни бедствия показва, че около събитието се дават щедри обещания, а след това постепенно някои неща се забавят в изпълнението или се забравят. Дано този път не е така", призна Евдокия Манева.