Държавата впряга целия си ресурс за справянето с последствията от наводненията в общините Карлово, Марица и Калояново. В това увери вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев след редовното заседание на Министерския съвет. На него присъстваха областният управител на Пловдив и кметът на Карлово, като правителството прие конкретни мерки за подпомагане на пострадалите и справяне с последствията от водната стихия.

Сред въпросните мерки са изграждането на временни водопроводи, възстановяване на електроподаването, освобождаването на кметовете на населените меса от отчисления за заплащане на тон отпадък, което е в размер на 95 лева на тон. Няма опасност и за започването на учебната година, като децата и учениците ще се обучават на близки школа.

Над 600 доброволци са помагали в пострадалите карловски села

Над 600 доброволци са помагали в пострадалите карловски села

Двама министри отиват в засегнатия регион

В усилията за справяне с кризисната ситуация са ангажирани и редица други ведомства. "Например Министерството на туризма ще помогне с покъщнината, редица хотелиери са изразили желание да помогнат. Министерството на отбраната и МВР сме готови да предоставим необходимите жилища, където да бъдат настанени пострадалите, министърът на финансите е поел ангажименти за уточняване на конкретните начини за компенсиране на пострадалите, министърът на транспорта, тъй като има там също ресурс, е ангажиран", каза вицепремиерът Иван Демерджиев.

35 милиона лева са налични във Фонда за кризисни ситуации, но всяко едно министерство може да помага и по други линии.

Още днес на място ще бъдат предоставени консерви и минерална вода за населението. Освен това - държавата ще поиска от Европейската комисия селата в Карловско отново да бъдат включени в оперативната програма за развитие на селските райони, за да получат още финансиране.

Министри се качват на Балкана да търсят незаконна сеч

Министри се качват на Балкана да търсят незаконна сеч

Никой няма да плаща никакви дърва

Основен акцент се поставя и на възстановяването на пътищата в района. "Ще бъдат финансирани приоритетно общинските пътища, които в момента са страхотен проблем. Търсим всякакви механизми и различни финансови ресурси, за да възстановим щетите от природното бедствие", увери на своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Ще се правят проверки обаче на причините за наводненията, уверяват от държавата, като утре и вдруги ден министри ще извършват проверки на място, които ще са публични и отворени за медиите, за да е сигурно дали има или не човешки фактор, спомогнал за бедствието, и евентуалните виновници да понесат отговорност.

България не е задействала механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията

България не е задействала механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията

ЕК е запозната със ситуацията у нас

"Имаме данните, десет годни назад сме извадили данните къде са сечищата, къде са разрешенията, засега данните са, че не са констатирани сериозни закононарушения. Но утре аз съм на терен, вдруги ден ще е вицепремиерът Демерджиев заедно с всички компетентни органи, които могат да имат отношение по темата, заедно с кметовете, местните общности. Възнамерявам всичките да ви качим (медиите), където ни закарат те (местните хора и кметове), прокуратурата ще има присъствие, разследващи полицаи, Агенция по храните, екологията. Правим го по този начин, за да има абсолютна и пълна публичност и да няма съмнения. И да е сигурно, че ще има последствия, ако има нарушения", каза министърът на земеделието Явор Гечев.

А каква е актуалната ситуация в засегнатите населени места- в Карловско все още 5 села са с прекъснато електроподаване, а в две села няма и вода, отчете областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

Шефът на ГДПБЗН, военният и регионалният министър се отправиха към засегнатия район

"До края на деня едно от селата вече ще има водоподаване, а в другите се слагат временни водопроводи, като се работи за възобновяване на нормалното водоподаване. При електрозахранването основните проблеми са по основните улици, където са разрушени стълбове, в момента се работи по монтирането на нови, като веднага след това хората ще имат електричество. По-големият проблем е с настаняването, тъй като има седем напълно разрушени къщи, около 60 са необитаеми, а 86 са частично засегнати и в момента практически необитаеми. Имаме уверението на Министерството на отбраната, че ще предостави контейнери, които са напълно годни за живот", посочи той.

"След днешното заседание сме обнадеждени, че ще получим тази толкова нужна за хората и общините помощ, за да възстановим пътната инфраструктура, за да получим средства от междуведомствената комисия, за да получим средства за строителни материали, с които хората да започнат да възстановяват своите домове. Има сериозно пострадала пътна инфраструктура, сериозно повредени детски градини и училища, но не поставяме под въпрос началото на учебната година", заяви на свой ред кметът на Карлово Емил Кабаиванов.