Има локализирани нарушения и ще ги видим на място дали са в голям размер. По хартия няма значими нарушения в сечта на дървесината, но ако има такива, ще има санкции по законоустановения ред. Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев пред БиТиВи за причините за наводненията в селата около Карлово.

Това, което можем да направим, е да помогнем в правилния момент. Грешки има, обясни Гечев, според когото няма единна агенция и структура, която да следи цялата работа. Нека да създадем единно звено, което да управлява тези типове кризи, настоя земеделският министър.

За да няма спекулации - първоначалните данни не сочат, че има незаконна сеч. Това, което обаче Гечев видял, че има дървесина, приготвена за изнасяне. Ве може да се каже дали е незаконна или не. Затова лично той, вътрешният министър Иван Демерджиев, кметът на Карлово и местните общности ще се качат в Средна гора още утре, за да проверят дали на място има нарушения, дали се е излизало от разрешените зони и дали всичко съответства с написаното на хартия за последните 10 години.

Над 600 доброволци са помагали в пострадалите карловски села

Над 600 доброволци са помагали в пострадалите карловски села

Двама министри отиват в засегнатия регион

Имало е предписания към "Напоителни системи", като те обаче стопанисват само и единствено диги.

В момента на терен служители на БАБХ, които намират и изнасят умрелите животни в наводненията. Всички земеделски производители ще бъдат обезщетени, но трябва да заявят унищожените територии, обясни Гечев.

Никой няма да плаща никакви дърва, донесената от наводненията дървесина се изнася към складове, които са определени от кмета на общината. Тези дърва са на разположението на кмета и ще бъдат предоставени на гражданите.