Сформира се оперативен щаб за следене нивото на реките на територията на район „Нови Искър".

Във връзка с предстоящото обилно снеготопене, вследствие на интензивните валежи, район „Нови Искър" сформира оперативен щаб, чиято цел е да създаде организация и превантивен контрол на състоянието на речните корита и нивото на реките и водоемите на територията на района.

Щабът се сформира със заповед на кмета на район „Нови Искър" Даниела Райчева, съгласно разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Оперативният щаб ще следи ежедневно всички критични места, ще проверява състоянието и проводимостта на речните корита и канали, които преминават на територията на район „Нови Искър".

При необходимост следва да се прилага план за спасителни и неотложни аварийно-възстановителни дейности. Реакцията на щаба ще бъде в рамките на 15 минути в работно време и до 90 минути за извън работните дни. В случай на нужда оперативният център на кризисния щаб ще бъде ритуалната зала на районната администрация, от където ще се ръководят локализационните действия, спасителните и защитни мероприятия.

При нужда информирането и оповестяването на населението ще се осъществява чрез националните и локални медии, системата за ранно оповестяване „ЛАСО-Язовир", телефони, мобилните средства на РУП - гр. Нови Искър и чрез кметовете на отделните населени места.

Ежедневна информация за цялостното състояние в район „Нови Искър" може да бъде намерена на www.novi-iskar.bg

Жители на район „Нови Искър" също могат да подават информация и сигнали на телефоните на оперативен дежурен по сигурността на телефон - 991 74 10, 0888 471 285.