Нека всички заедно покажем, че въпреки че София е най-големият и най-трудният град, може да даде пример. За това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова в първия ден след разрешението за посещение на парковете.

Тази сутрин градоначалникът провери как протича организацията в "Южен парк", който е един от десетте в столицата, отворени за разходки на родители с деца, бременни жени и индивидуално спортуващи.

Фандъкова подчерта, че не става дума за разхлабване на мерките и хората трябвало да го осъзнаят.

Даваме възможност децата да са на въздух в парковете, да потичат на широко, но спазвайки основните правила, подчерта тя, цитирана от БГНЕС.

Отвориха градските паркове и градини само за деца и стопани на кучета

Отвориха градските паркове и градини само за деца и стопани на кучета

Министърът на здравеопазването издаде заповед

Кметът призова хората за стрикно спазване на санитарните мерки и на разпоредбите на властите.

Тя обясни, че сравнително малко хора са се възползвали сутринта от отпадането на забраната. Според нея обаче към обяд ще станат много повече родителите с деца. "Зная, че е трудно. Аз също извеждам малки деца, когато имам време. Свикнали сме да оставяме децата да тичат, да играят, но в случая ще трябва малко усилие, за да спазваме правилата", обясни Фандъкова.

По нейни думи, ако се справим добре 2-3 дни, след това може да се мисли за Витоша или други паркове.

Фандъкова предлага маршрути за разходки на родители с деца в парковете

Фандъкова предлага маршрути за разходки на родители с деца в парковете

Предвижда се те да са разрешени само в определени часове

Много хора вече се възползваха от възможността за разходка сред градската природа. На влизащите в парка се дава брошура с отпечатани инструкции и обозначени еднопосочни маршрути за движение, както и дезинфектант за ръце. Децата могат да бъдат извеждани в парка само от членове на семейството между 9.30 и 18.30 часа. Единично спортуващи и собственици на кучета могат да го използват до 9.30 часа, както и след 18.30 часа. Задължително остава носенето на предпазна маска за лице, както и спазване на дистанция 2,5 метра един от друг.

На входовете, изходите и ключови места в парка пък са разположени служители на Общинска полиция, които следят за спазването на реда.

Част от посетилите парка смятат, че създадената организация е добра, а заради 3-те отделни маршрута има достатъчно място за разходка. Други обаче са на мнение, че парковото пространство трябва да се използва без никакви ограничения, тъй като по този начин по-лесно ще се избегне струпването на хора.

Отварят за разходка 8 парка в София

Отварят за разходка 8 парка в София

От 09.30 - 18.30 ще могат да се разхождат родители с деца до 12-годишна възраст