Специализиран експертен съвет в Министерството на културата да съгласува активните ленти за движение в участъка на бул. "Ал. Дондуков" от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски" да бъдат изпълнени с асфалт, съобщиха от столична община.

От "Спаси София" с пет идеи за по-добър ремонт на столичния бул. "Дондуков"

От "Спаси София" с пет идеи за по-добър ремонт на столичния бул. "Дондуков"

Предлагат изграждане на спирки-острови в посока центъра на града

Това предложение е направила кметицата на София Йорданка Фандъкова в писмо до министъра на културата Боил Банов. Столичният градоначалник иска специализирания експертен съвет да разгледа отделно участъка от бул. "Княз Ал. Дондуков" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски", като се съобрази с внесения от Столична община проект за полагане на асфалтова настилка на активните ленти за движение.

С още дискусии министър Банов спасява паветата на "Дондуков"

С още дискусии министър Банов спасява паветата на "Дондуков"

Паветата в София са паметник на културата с местно значение

Припомняме, проблемът дали да се запазят паветата на бул. "Ал. Дондуков" или да се комбинира пътната настилка с асфалт и павета беше основата на спора, който забави ремонта на централния столичен булевард.

По време на обсъжданията становище на Националния институт за недвижимо културно наследство задължи Столична община при реконструкцията на бул. "Княз Ал. Дондуков" да възстанови и положи нова гранитна паважна настилка. След това решение обектът бе разделен на две части.

Долу ръцете от паветата на "Дондуков", скочиха граждани
Обновена

Долу ръцете от паветата на "Дондуков", скочиха граждани

На обсъждането на присъстваше нито един представител на Столична община

Първата част, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. "Цар Освободител" вече е реконструирана с гранитен паваж, както постанови Националния институт за недвижимо културно наследство.

От 15 септември започна изпълнението на Втория етап - от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски". Този участък е заключен между улици, които са асфалтирани, част от него и в момента е асфалтирана, а след него бул. "Ал. Дондуков" продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка.

Софиянци си искат паветата по "Дондуков", но и велоалея

Софиянци си искат паветата по "Дондуков", но и велоалея

Притесняват се, че се предвижда асфалтиране на 80% от булеварда

В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването, се посочва в аргументите на столичния кмет Фандъкова.

Граждани отново протестират срещу ремонта по "Дондуков"

Граждани отново протестират срещу ремонта по "Дондуков"

Настояват настилката да се направи от смесен тип - асфалт и паваж

Тя описва, че с изпълнението на гранитна настилка по бул. "Княз. Ал. Дондуков" от ул. "Сердика" до ул. "Г. С. Раковски" е запазен характерния паваж в историческия център на София. "В този участък съхранението на настилката кореспондира с тази по бул. "Цар Освободител" и се вписва по естествен начин с археологическия комплекс на Древна Сердика на Ларгото.
От своя страна отсечката от булеварда между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "В. Левски" е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София", мотивират се от столична община.