Няма да взимаме решение за бул. "Дондуков" без да сме чули различните мнения. Това обяви министърът на културата Боил Банов по повод дебата дали да има паважна настилка на булевард "Княз Александър Дондуков" или тя да бъде заменена с асфалт.

Министерството на културата организира публична дискусия за съдбата на емблематичния булевард, чийто ремонт би трябвало да започне утре, 1 юни.

Припомняме, вчера, 30 май, членове на Столичния общински съвет призоваха културния министър да излезе със становище относно настилката на булевард "Княз Александър Дондуков", защото неговото мнение ще бъде с голяма тежест в процеса на взимане на решение. 

Общинари искат министър Банов да защити паветата на "Дондуков"

Общинари искат министър Банов да защити паветата на "Дондуков"

Неговото мнение можело да "наклони везните" за паветата

Членовете на СОС призовават Банов да се намеси категорично за съхранението както на духа, така и на културно-историческото наследство и архитектурен облик на София.

Все пак министърът на културата Боил Банов посочи, че това е събиране от добра воля. По думите му, дискусията не се обуславя от някаква законова формула, а от желанието на ръководството на Културното министерство да чуе възможно повече мнения по въпроси, които са от изключително значение.

Софиянци си искат паветата по "Дондуков", но и велоалея

Софиянци си искат паветата по "Дондуков", но и велоалея

Притесняват се, че се предвижда асфалтиране на 80% от булеварда

Бул. "Дондуков" е част от историческия център на града и казусът с паветата е от изключително обществено значение, изтъкна Банов.

"От миналата година паветата в София са деклариран паметник на културата с местно значение", категоричен бе той.

Министерството на културата ще излезе със становище след това обсъждане. Банов се зарече, че това ще бъде практика на ведомството. "Длъжни сме да пазим всичко, но в обекти от ключово значение решенията ще се взимат, след като бъдат чути различните становища", категоричен е министърът на културата.