Членове на Столичния общински съвет призоваха министърът на културата Боил Банов да се намеси чрез становище относно предвиждания ремонт на булевард "Княз Александър Дондуков".

Марта Георгиева и Иво Божков от СОС припомнят, че ремонтът на булевард "Княз Александър Дондуков" трябва да започне само след няколко дни - на 1 юни. Съветниците подчертават и че Столична община е избрала изпълнител на поръчката, но все още не е заявила публично решението си по въпроса от какъв материал да бъде пътната настилка на булеварда - павета, асфалт или комбиниран вариант.

За 2 години асфалтът на "Руски паметник" се напука

За 2 години асфалтът на "Руски паметник" се напука

"Смесеният вариант" на асфалт и паваж плаши гражданите

Според съветниците становището на министъра на културата ще има изключителна тежест при вземането на решение относно настилката на булеварда. Поради това членовете на СОС призовават Банов да се намеси категорично за съхранението както на духа, така и на културно-историческото наследство и архитектурен облик на София.

Припомняме, множество граждани и организации застанаха категорично за запазването на паважа между булевард "Васил Левски" и Министерски съвет. Те се обявиха против решението на Столична община булевардът да бъде асфалтиран. Като доводи гражданите посочиха, че проектът за реконструкция е трябвало да бъде публикуван и представен за обсъждане, което не се е случило.

Софиянци си искат паветата по "Дондуков", но и велоалея

Софиянци си искат паветата по "Дондуков", но и велоалея

Притесняват се, че се предвижда асфалтиране на 80% от булеварда

По време на общественото обсъждане за бъдещето на булеварда от организациите посочиха, че Столична община не обръща внимание на становището на представители на Европейската комисия по повод вредата от подмяната с асфалт на пътните настилки в София. Гражданите отбелязаха и че централната градска част е обект на културно-историческото наследство, а в това число влизат и автентичните настилки и паважи в столицата.

Припомняме и че вчера, 29 май, граждани подадоха сигнал за напукан асфалт на кръстовището на "Руски паметник" само 2 години след основния ремонт, който се извърши там. Настилката на кръстовището е от комбиниран вариант. Жителите на столицата се притесняват, че подобно нещо може да се случи и с булевард "Княз Александър Дондуков".