До дни започва ремонтът на столичния бул. "Княз Александър Дондуков", съобщи за БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Все още не се знае, каква ще е настилката, призна тя. Изчаква се от Министерството на културата да представят окончателно становище за визията на булеварда.

Софиянци си искат паветата по "Дондуков", но и велоалея

Софиянци си искат паветата по "Дондуков", но и велоалея

Притесняват се, че се предвижда асфалтиране на 80% от булеварда

Фандъкова разказа, че повечето мнения са били в полза на запазване на паважа изцяло. Компромисният вариант с асфалт и паваж също намери поддръжници. Предложи се вариант, в който по трамвайните линии остава паваж, а по активните ленти - асфалт, както и изграждането на велоалея. "Ще се съобразим с решението на Министерството на културата", допълни тя.

От "Спаси София" с пет идеи за по-добър ремонт на столичния бул. "Дондуков"

От "Спаси София" с пет идеи за по-добър ремонт на столичния бул. "Дондуков"

Предлагат изграждане на спирки-острови в посока центъра на града

В малко по-късен етап започва и реконструкцията на друга емблематична улица в София - "Граф Игнатиев". Обявената процедура за този обект е била отменена, заради техническа грешка, но това няма да забави ремонта, увери още Фандъкова.

Павета, а не асфалт на "Дондуков", искат организации

Павета, а не асфалт на "Дондуков", искат организации

Искат преразглеждане на проекта за реконструкция на булеварда

Първоначално ще се направи подмяната на водопровода. След спиране заради проблеми с хидроизолацията ще продължи и ремонтът на пространството пред НДК.

"Спряхме го, защото се оказа, че там няма никаква хидроизолация и тече всичко и подлезите текат, наложи се да се направи нов проект и сега предстои да бъде завършен. Направихме на парковата част и сега това е едно прекрасно място", обясни Фандъкова.

Софийските „Дондуков” и „Цар Освободител” стават еднопосочни?

Софийските „Дондуков” и „Цар Освободител” стават еднопосочни?

Част от мерките срещу трафика и смога

Тя уточни, че след дългогодишни дискусии съдбата на монумента "1300 години България" вече е ясна. "Още през това лято ще бъде демонтиран този паметник", каза столичният кмет и уточни, че проектите са готови. Предстои избора на изпълнител.

Промените в района на НДК ще са готови преди председателството ни на Съвета на Европейския Съюз в началото на следващата година. Ако държавата отпусне средства, за събитието ще бъде направена и реконструкция на бул. "България", допълни столичният кмет.

Кметът на столицата обясни, че продължава с активната инвестиционна програма. "Предвидили сме 10 големи ключови обекта. Започваме и отварянето на стесненията във връзка със строителството на метрото в центъра на града. От следващата седмица поетапно ще започне отварянето на "Патриарх Евтимий".

Тя обясни, че ще останат стесненията непосредствено до станциите, за да може да се довършат. "От септември 2019 г. очакваме още 12 км ново метро", допълни Фандъкова.