Различни граждански организации застанаха срещу проекта за реконструкция на бул. "Дондуков" в София. Те изпратиха официално писмо с искания за цялостно преразглеждане на процедурата до кмета на София Йорданка Фандъкова, до комисиите в Столичния общински съвет, до представителите на Съюза на архитектите в България (САБ), Камарата на архитектите в България (КАБ), до омбудсмана и обществения посредник и други.

Според гражданите и неправителствените организации, подписали писмото, бул. "Дондуков" безспорно има нужда от реконструкция, но не по този начин. Те настояват за спешна намеса за коренна промяна в подхода и начина на изработване, процедиране и одобряване на проекта.

Според Наредбата на Столична община за реда и начина за провеждане на обществени обсъждания проектът за реконструкция трябва да бъде публикуван и представен за обсъждане, но това не се е случило до сега. В писмото разтревожените граждани посочват, че при последната дискусия, провела се на 13 март тази година, са липсвали каквито и да е било съпътстващи анализи, цифри и факти за това каква всъщност е целта, ползата, икономическият и социален ефект от реконструкцията.

Мотивите на различните неправителствени организации и граждани, подписали писмото, са следните - проучването на общественото мнение на интернет страницата на Столична община относно бъдещата реконструкция не е било представително и коректно и изводите от него не били правомерни, защото анкетата е позволявала многократно гласуване от един и същ компютър, което напълно е компроментирало резултатите.

Според организациите представените варианти не включвали разходите и оценка на ползите от изпълнението, което означавало, че анкетираните са избирали на сляпо. Според тях в заложения проект е предвидено в центъра на София да се облекчи движението на автомобили чрез асфалтиране на повече участъци, което би довело до точно обратното - стимулиране на още по-интензивен трафик.

Обезпокоените граждани споделят и че Централната градска част е обект на културно-историческото наследство и автентичните настилки, в които влизат и различните видове паваж. Според тях до момента не е ясно дали Столична община е извършила необходимите съгласувателни действия с Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) и с Министерство на културата.

Столична община не е обърнала внимание и на становището на представители на Европейската комисия по повод вредата от подмяната с асфалт на пътните настилки в София. В становището пише, че "...ние просто не бива да покриваме с асфалт нашите шансове за едно устойчиво развито бъдеще."