14 предложения за бъдещето на столичния бул. "Дондуков" са отправили професионални организации при главния архитект Здравко Здравков.

Днес се проведе поредното обществено обсъждане, на което бяха представени проектите на общината и гражданските организации. Сблъсъкът на мненията е с павета или без павета да е трасето и дали да е еднопосочно или пък да остане в двете посоки.

Три варианта за цялостен ремонт на бул. "Княз Ал. Дондуков" предвижда Столична община. Проектът, който е планиран да се изпълни през 2017 г., предвижда реконструкция на трамвайния релсов път, пътните платна и контактно кабелна мрежа в участъка от ул. "Кракра" до Младежки театър". Проектът за реконструкция на столичния булевард не променя неговия характер и запазва габаритът на пътното платно от 18 м с два тротоара по 5 м.

Вариант № 1 на СО предвижда павирана настилка на пътните платна и при трамвайните трасета.

Вариант № 2 предлага изпълнение на активните пътни платна с асфалтова настилка и на павирана настилка при трамвайните трасета и зоната за паркиране.

Вариант № 3 е с асфалтова настилка при активните пътни платна, трамвайните трасета и в зоната за паркиране.

От "Спаси София" с пет идеи за по-добър ремонт на столичния бул. "Дондуков"

От "Спаси София" с пет идеи за по-добър ремонт на столичния бул. "Дондуков"

Предлагат изграждане на спирки-острови в посока центъра на града

В рамките на цялостния ремонт ще бъдат напълно обновени тротоарите, уличното осветление и отводняването, като е предвидено и изпълнение на мерките за достъпна среда. Предвижда се изграждането на перони в района на трамвайните спирки. Проектирани са по два перона на всяко от кръстовищата бул. "Княз Ал. Дондуков" - ул. "Георги Раковски" и бул. "Княз Ал. Дондуков" - бул. "Васил Левски". Оставащата лента за движение на моторни превозни средства е 3,50 м. Пероните са обособени до пешеходните пътеки на кръстовищата, за да могат пешеходците да използват за пресичане фазата на светофарите.

Редица проблеми в реконструкцията виждат и граждански организации. Не е представена пълната документация, включително обяснителна записка за ремонта, както и цената на всеки един от предлаганите варианти, включително с дългосрочната му поддръжка.

Представените на Интернет страницата на Столична община материали са непълни и не представляват варианти на един и същ проект, тъй като са с различна степен на детайл като най-цялостно е показан т.нар. "смесен вариант". Гражданите обаче обръщат внимание, че и към момента половината от булеварда между моста "Чавдар" и бул. "В. Левски" е асфалтиран, което означава, че се предвижда асфалтиране на над 80% от улицата.

Друг проблем е, че във вариантите изцяло с асфалт и паваж не е показана предвидената според ОУП велоалея, което навежда на мисълта, че общината предпоставя избора на вариант на реконструкцията. Една от гражданските организации е недоволна, че не е ясна и сумата за ремонта на булеварда. Според спечелената от Трейс процедура през 2014 г. по ЗОП тя ще бъде 7 291 081 лв., според твърдение на зам.-кмета по транспорт от края на 2016 г.

Цената е 9 700 000 лв., според материал от януари 2017 и се учеличава до 8 291092 лв.

Граждани са притеснени от очакваната реконструкция на релсовия път като там технологията също не е изяснена, а има сериозни опасения, че шумът от движението на трамваите няма да се намали заради технологията на полагане и заваряване на релсите.

Не на последно място граждани сигнализираха, че в някои от вариантите е предвидено ценните гранитни бордюри (струващи 30 лв. на линеен метър) на булеварда да бъдат заменени с бетонови (струващи 5-10 лв. на линеен метър).

От организациите са притеснени, че Столична община не обръща внимание на становището на представители на Европейската комисия по повод вредата от подмяната с асфалт на пътните настилки в София. Гражданите настояват да се спестят парите от проекта и с тях да се финансират други проекти, които са от изключителна важност за всички граждани на столицата, като например за отчуждаване на частни терени в Южния парк, Борисовата градина, реконструкция на вътрешно квартални улици.

Павета, а не асфалт на "Дондуков", искат организации

Павета, а не асфалт на "Дондуков", искат организации

Искат преразглеждане на проекта за реконструкция на булеварда

От Спасете София имат идеи за визията за булеварда. Има предложение да се поставят бетонни трамвайни ограничители, тъй като те са добра мярка за обезопасяване и ускоряване на движението на трамваите. Те също така няма да пречат на нормалното обслужване на булеварда. Очакванията са да осигурят скоростен коридор за линейки или пожарни коли в рамките на трамвайно трасе.

От "Спаси София" предлагат и създаването на два острова в платното на булеварда - при ул. "Веслец" и ул. "Кракра", които да пречат на автомобилите да навлизат в трамвайното трасе. Те настояват още да се създадат тротоарни уширения, ограничаващи лентите за паркиране, а кофите за боклук да се направят подземно и местата им да се приобщят към тротоара. От Спаси София не искат да се пропилее шанса за обновяване на бул. "Княз Ал. Дондуков".

От КАТ очакват становищата на НСО по проектите. Очакват при реконструкцията пътните полицаи да се справят със задръстванията, които се очакват. При решението трябва да се гледат детайлите като успоредно паркиране например.

Архитект Здравков пък очаква становището на МК и другите институции и ще се проведе експертен съвет. Той обеща обширни археологически проучвания на трасето. Предложенията на общината включвали проучванията, така че ремонтът да приключи на време. А иначе реконструкцията трябва да започне на 1 юни. Свои предложения имаше и архитект Димитър Димитров. "Тази система е архаична", Димитров критикува идеите на общината.

Заместник-кметът по транспорта обясни, че на този етап не са предвидени подземни контейнери за боклук, както настояват граждани. Засега, както стана ясно от думите му, павета ще има в района на трамвайните релси. Но гражданите скочиха, че  "... това не е запазване на паветата". Решението обаче предстои.