Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова гражданите да се погрижат предварително за пътуването си, да си закупят билети или да си заредят картите за градския транспорт. Билети могат да се закупят освен в ЦГМ и в тото пунктовете и пощите, информира Фандъкова в студиото на БиТиВи.

Това беше и отговорът й нормални ли са условията за закупуване на билети и карти, особено при положение, че от 4 януари и контрольорите в градския транспорт вече не продават билети, а водачите не правят това още от пролетта на тази година заради епидемията.

Хаосът с дистрибуцията на билети за градския транспорт допълнително се усложни от факта, че през 2020 година местата, откъдето може да се купи билетче, бяха намалени значително, а и бяха демонтирани автоматите за продажба на билети в самите превозни средства. Това се случи с обяснението, че най-късно от 1 януари 2021 г. ще заработи електронна система за самотаксуване, работеща с абонаментни, дебитни и кредитни карти, а софиянци ще могат да си купят билет и през смартфона си. Това обаче бе отложено обаче в последния момент за след месеци.

Ако транспортът не се плаща от хората, които ползват, той се плаща от всички останали, заяви Фандъкова и припомни, че за миналата година приходите на градския транспорт са намалели с ¾.

Поевтиняване на билетите нямало как да има

Поевтиняване на билетите нямало как да има

Задължително ваксиниране ще доведе до нов отлив

Всички 12 000 устройства от новата система за таксуване вече са монтирани, дори и в третата линия на метрото, но тя ще стартира едва през май в пълен обем. За забавянето на тази система, Фандъкова също беше уклончива и оправда Центъра за градска мобилност с пандемията. "Всеки може да разбере забавянето на работата заради опасностите от епидемията."

Вече има обаче уточнен график от ЦГМ, който е представен в Столична община. Предстои ЦГМ да предложи промени и в наредбите, както и да се разсъждава за тарифната политика, посочи Фандъкова, правейки намек за увеличаване на цената на билетчето в София.

16 млн. лв. по-малко са приходите в бюджета на столична община, посочи още Йорданка Фандъкова. В момента се разпределя бюджета, все още не може да се каже дали ще се наложи актуализация на бюджета. Това ще зависи и как ще се развие епидемията, здравната криза и икономическата криза, обясни кметът.

ЕК отново съди България заради мръсния въздух

ЕК отново съди България заради мръсния въздух

Страната ни вече беше осъдена през 2017 г.

Делото, което ЕК води за мръсния въздух, не е само срещу София, а срещу държавата. Въпреки тази тези Фандъкова призна, че проблемът е сериозен в София, но пък Столична община се отнася също толкова сериозно към него. Йорданка Фандъкова като аргумент посочи, че през 2020 година въздухът вече е в нормата, а и е поставен нов срок за амбициозната цел да влезем в норма - не до 2030 година, а до 2024 година. Битовото отопление е най-големият проблем, който е идентифициран, затова е активно се предлага подмяна на печките. Всички трябва да положим усилия за чистотата на въздуха, подчерта Фандъкова.

За връщането към присъствена форма на обучение и за по-големите ученици, столичният кмет посочи, че решение ще се вземе след 1-2 седмици, след като се види ефекта от връщането на малките. "Надявам се да няма увеличаване на броя на заразените след отварянето на яслите и детските градини."

След 4 януари обсъждат връщането в клас на учениците от 1 до 4 клас

След 4 януари обсъждат връщането в клас на учениците от 1 до 4 клас

По думите на Красимир Вълчев може да се изключат определени теми от матурите за 7-ми и 12-ти клас

Фандъкова е издала нареждане в столичните учебни заведение към списъците с желаещите да се ваксинират да се включи и останалия персонал - лелки, медицински сестри и др., тъй като е те имат пряк досег с подрастващите. Столичният кмет увери, че ще направят всичко по силите си, за да ускорят процеса на ваксиниране. В момента ваксиниране върви в шест общински болници.