Започва премахване на апаратите, от които пътниците можеха да си купят билет в градския транспорт София, съобщава БГНЕС.

От Центъра за градска мобилност посочват, че причина за това е внедряването на новата тикет система. Тя трябва да започне да функционира в края на 2020 г., когато старата ще бъде изключена.

"Процесът на оборудването с нови валидатори, бордови компютри, принтери за еднократни карти, камери и други е свързан с изключване на старите си системи. Това са общо близо 13 000 различни устройства. Част от старата система са и апаратите за продажба на еднократни карти в трамваите, които постепенно се демонтират", съобщават от ЦГМ.

Те уверяват, че пътниците нямат проблем с липсата на такива апарати, които досега е имало само в тролеите и трамваите, и напомнят, че подобни карти се купуват от водачите, пунктовете на ЦГМ и редица дистрибутори.

От Центъра посочват, че в системата на обществения транспорт на столицата се извършва цялостна промяна на оборудването и 4G свързаност като част от двугодишния процес на внедряване на новата тикет система. Тя ще позволи съвсем различен начин на работата и повече удобства за пътниците - от начина на закупуване на единен документ за пътуване за всички видове транспорт до пълен анализ на натовареността на транспорта. Същевременно всеки от над 600-те броя оборудвани превозни средства има внедрено видеонаблюдение. Вече са монтирани и валидатори в тестови период.

След като новата тикет система заработи, пътниците ще могат да си купуват билет чрез банкова карта, поставена директно върху валидатора. Запазва се и възможността за закупуване на място на превалидиран еднократен билет, закупуване на билет от водача на превозното средство; дозареждане на съществуваща карта /пластика/ в съществуваща и новоизградена търговска мрежа; използване на мобилен телефон за закупуване и валидиране на превозни документи; зареждане на превозни документи върху карта през уеб портал, както и зареждане на карти през автомати за продажба на превозни документи извън превозните средства.