Най-рано след 2 години незаконната автогара пред храм паметника "Св. Александър Невски" може да бъде премахната. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, която отговори на питането на общинския съветник от Политическа група 5 Симеон Славчев.

Столичен общинар пита Фандъкова около "Александър Невски" автогара ли е

Столичен общинар пита Фандъкова около "Александър Невски" автогара ли е

Превърнаха площад "Александър Невски" в автогара, мият турски рейсове

Освен писмения отговор, Фандъкова направи това и устно по време на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС). Общинският съветник Славчев остана неудовлетворен от лаконичния й отговор.

Граждани и църква не искат автогара пред храм-паметника "Св. Александър Невски"

Граждани и църква не искат автогара пред храм-паметника "Св. Александър Невски"

Искат това място да се превърне в пешеходна зона с парково пространство и пейки

Симеон Славчев направи онлайн допитване след сигнали на Столичани за струпването на автобуси пред храм-паметника. 84% от гласувалите искат пространството да бъде пешеходна зона и парк с пейки за отдих. "Поздравявам Ви за ентусиазма, г-н Славчев, но както знаете, публично е оповестен конкурс. Имаше и обществено обсъждане на проекта за зона 2, която ще бъде изцяло реконструирана по европейска програма", каза Фандъкова.

С този отговор тя нарече ентусиасти членовете на Светия Синод (чиято сграда е срещу патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" - б.р.) и гражданите, които участваха в анкетата.

анкета

Да се забранят ли автобусите около храм „Ал. Невски“

Виж резултати

Да 78.4%

Не, туристите носят пари 12.8%

Да се ограничат като бройка 7.4%

Нямам мнение 1.4%

Тази реконструкция, след която ще бъдат премахнати автобусите, може да бъде реализирана най-рано след 2 години, защото в момента общината е на етап обявяване на обществена поръчка. Иначе Фандъкова потвърди, че в момента се търсят нови алтернативни места за изнасянето на автобусите.

От своя страна Симеон Славчев обеща, че ще внесе предложение в Столичен общински съвет за отмяна на решението от 2014 година, когато е прието автобусите да спират пред храм-паметника "Св. Александър Невски".