"Предстоят дискусиите, аз лично нямам такива амбиции". Така столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори на въпроса: "Ако получите покана за президентския пост, бихте ли се кандидатирала", при гостуването си в студиото на БНТ тази сутрин.

Като бивш преподавател тя разкри, че липсата на яснота за учебния материал създава напрежение в общинските училища и в детските градини. Относно делегираните бюджети Фандъкова обясни, че имат яснота да не се залага само на количествените показатели. "Училищата са много самостоятелни за тяхната си политика.

Общината помага с основни ремонти, това са инвестициите в материалната база", каза Фандъкова и даде пример със Софийската математическа гимназия. От общината ремонтирали покрива, а от училището спечелили проекти. Подготвя се саниране и прилагане на различни мерки за енергийна ефективност в над 30 училища в София, каза столичният градоначалник.

"Имаме първите зелени сгради с възобновяеми енергийни източници, които намаляват разходите между 30 и 50 %", допълни тя. За проблемите между столичното дружство "Топлофикация" и столичани, Фандъкова твърди, че голяма част от задълженията са за юристконсултските хонорари.

"Поискали сме от ръководството на Топлофикация да информират гражданите, да не ги изненадват със стари задължения. Преди 2 години отпаднаха лихвите върху прогнозни сметки, промениха се наредбите в общите условия", каза Фандъкова. Тя уточни, че е поискала задълженията до 50 лева да се погасяват със споразумение, да не стигат до съд.

Според водещия, от "Топлофикация" има 15 хил. заведени дела срещу столичани, а голяма част от хората не са разбрали, че са подсъдими. "Искаме тези практики да се спрат, да започнат нормални отношения между дружество, което доставя услуга и клиенти", каза Фандъкова и потвърди, че се готви отдаването на "Топлофикация-София" на концесия.

"Направени са анализи, целта е да се намерят повече инвестиции в базата за изграждане и модернизиране и това да доведе до по-нормални отношения с клиентите", каза Фандъкова. В завода за отпадъци предстои изграждане на инсталация за усвояване на РДР горивото.

"Това ще намали нуждата от природен газ с 10 %. Ще подобри и замърсяването на половина. От септември заводът работи, над 60% от отпадъците се преработват, т.г. 100% от боклука на София ще влезе в инсталациите за компостиране. Това е модерно, екологично съоръжение", уверена е Фандъкова.

За предстоящите ремонти в София, които ще затруднят движението Фандъкова обясни, че ще има реконструкция на бул. "Монтевидео", бул. "Владимир Вазов", в квартал "Дружба" - изграждане на улица "Обиколна".

"Предстоят още затруднения на движението - в края на март, началото на април, когато започва същинската работа, ще има цялостно затваряне на бул. "Патриарх Евтимий". Най-важно е всички, които може да не влизат в центъра с автомобили, да не го правят. Седем столични квартала след 3 години и половина да имат достъп до метрото", допълни Йорданка Фандъкова.

За отсечените кестени, които бяха един от символите на София, столичният кмет заяви, че щяло да има преразглеждане на разположението на метростанцията от "Патриарх Евтимий" след "Витоша".

"Ще има преместване на станцията, за да не се засегнат дърветата от едната страна на улицата, а от друга страна - да се преместват. Част от дърветата да могат да се преместят", допълни Фандъкова.