На фона на наближаващата четвърта вълна на COVID-19 и политическите сътресения около съставянето на редовен кабинет, актуализацията на бюджета и казуса с полицейското насилие при протестите от миналото лято кметът на София... разглежда разкопки.

Днес Йорданка Фандъкова посети археологическите проучвания на късноантичната вила в землището на софийското село Мировяне.

На терена на разкритите жилищни и стопански постройки са открити разнообразни археологически материали като керамични съдове, инструменти, керамични лампи и метални инструменти, както и каменен хаван и други.

Кметът изтъкна, че разкриването на културно-историческото наследство на столицата е важна политика.

Снимка 543494

Източник: СО

Проучването се осъществява с подкрепата на програма "Култура" на Столичната община и се ръководи от научен екип на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките.

Късноантичната вила край Мировяне е възникнала след 378 г. сл. Хр. - близо век след утвърждаването на Сердика като един от значимите имперски центрове на Балканите. След 395 г. при вероятна вражеска атака, комплексът е опожарен. След 408 г. част от стопанството е оградено с масивна стена. След 457 г. сградите претърпяват поражения и обитаването на комплекса приключва. Вилата представлява производствен център и източник на суровини и земеделска продукция за античната Сердика и близките селища.

Снимка 543493

Източник: СО

През този сезон реставраторите са извършили консервационно-реставрационни дейности на част от разкритите до момента археологически структури. Продължават и археологическите проучвания за доизясняване на архитектурния план и хронологията на вилата.

Столичната община ще внесе искане до Министерството на културата за определяне статута на обекта, неговите граници и режими за опазване.

С подкрепата на столичната програма "Култура" са проведени археологически проучвания на над 10 археологически обекта като Западната порта на Сердика, Триъгълната кула на крепостната стена, сграда под пл."Света Неделя", археология на метростанция "Сердика", неолитното селище "Слатина", Буховски манастир "Св.Мария Магдалина", крепостта "Урвич", съобщават от СО.

Снимка 543492

Източник: СО