"Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата." Това написа в пост в социалната мрежа "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя призова столичани днес да оставят личните си автомобили и да използват градския транспорт.

"Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха", написа още Фандъкова.

Големите градове у нас в плен на мръсния въздух

Големите градове у нас в плен на мръсния въздух

И днес се очаква значително превишаване на нормите

Тя информира още, че в последните седмици екипи са направили 140 проверки в кварталите "Красна поляна", "Овча купел", "Подуяне", "Кремиковци", за които има най-много сигнали за отопление чрез горене на отпадъчни материали.
Именно това, наред с горенето на нискокачествени въглища и сурови дърва, било основна причина за високите стойности на замърсяване.

"Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат", увери столичният кмет.

Мерките на Столична община срещу замърсяването на атмосферния въздух обаче бяха остро критикувани от Гергин Борисов от "Спаси София".
Пред БНР той обвини местната управа в бездействие по въпроса.

"Когато призоваваш хората да използват градския транспорт, трябва да осигуриш адекватни интервали. Трябва да осигуриш повече превозни средства и абсолютен приоритет на улицата. А общината се провали, това е титаничен провал", категоричен е Борисов.

Активистът подчерта, че Столичната община има пълен контрол върху организацията на движението, но тя не била приоритетна, въпреки атмосферните условия. Според него е "глупост зеленият билет да се активира след третия ден на замърсяването. Не може три дни поред да има високи превишения многократно над нормата."

По думите му "танцът" между екоорганизациите и институциите продължава вече от дълги години.
"Кметът лъже софиянци, че замърсяването е два пъти над нормата. Независимите измервателни станции показват, че в момента замърсяването е 400 пункта, което е многократно над нормата", допълни Борисов.

Критикуват програмата за качеството на въздуха - не включвала гражданите

Критикуват програмата за качеството на въздуха - не включвала гражданите

НПО-та настояват за повече информираност и прозрачност