Детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май. Това съобщи във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че директорите трябва да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти дневно да дезинфекцират помещенията.

По нейни думи всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Детските градини и ясли отварят от 22 май

Детските градини и ясли отварят от 22 май

Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие

Фандъкова заяви, че директорите ще получат инструкция за организацията на работата. Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите. Ще се увеличи времето за провеждане на занимания навън при хубаво време, като при игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група. Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено както и преди затварянето на детските градини.

Кметът посочи, че предстои от Министерството на образованието да бъде получена декларацията, която всеки родител трябва да попълни, ако иска детето му да посещава детска градина. Тя ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини. Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи, подчерта градоначалникът.

Ще бъде организирано и поетапно тестване на персонала.

Отварянето на детските градини в момента е опасно, смята ген. Мутафчийски

Отварянето на детските градини в момента е опасно, смята ген. Мутафчийски

Заразяването у нас ставало във формата на клъстери и имало проследима линия

Фандъкова обясни, че е възложено на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група, увери тя.

Освен това до 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че от 22 май започва отварянето на детските градини и ясли в страната.