Улиците на нашите градове и пътищата на страната се превърнаха в писти за пияни и дрогирани водачи. Нужно е всички институции да обединят усилия в борбата с високите скорости, защото високата скорост убива. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че ангажиментите на общините са в монтирането на физически ограничители и редица инфраструктурни мерки. По думите й до 15 септември на 15 натоварени улици и булеварди в столицата ще бъдат поставени специални маркировки, ограничаващи скоростта.

Фандъкова добави и че работи по поставянето на допълнителни физически ограничители ограничители. Кметът на София посочи, че към момента в столицата има над 800 осветени пешеходни пътеки, над 230 повдигнати пешеходни пътеки.

Фандъкова призова Народното събрание да приеме закон, който да позволи камерите за наблюдение на общините да бъдат включени към МВР. Според нея те могат да послужат за контрол за движението по пътищата.

Една санкция може да бъде възпираща, само ако е неизбежна. Трябва да има по-строг контрол, каза още Фандъкова.

Припомняме, че на 2 септембри лек автомобил помете и уби младеж на пешеходна пътека в столицата. Беше установено, че водачът на превозното средство се е качил да шофира след употреба на алкохол. Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора в умишлено убийство. 

Сходен пътен инцидент стана и в района на село Божурище, при който пешеходец загина на място, след като бе блъснат от лек автомобил.

Пияният шофьор на Гурко бил глобен и през 2005 г. с 500 лв.

Пияният шофьор на Гурко бил глобен и през 2005 г. с 500 лв.

Тогава това му било първо провинение