На павилионите около болница "Свети Иван Рилски" е подаван ток, без да има никакви документи за въвеждане на експлоатация.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на брифинг след трагичния инцидент на столичния бул. "Иван Гешов", при който 16-годишно момче почина, ударено от ток.

През годините са изпращани общо 6 писма от главния архитект за незаконни обекти в район "Триадица", но на тези писма не е получен отговор. Фандъкова ще очаква отговори и от другите институции как ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, без книжа, без одобрени документи, как район "Триадица" подава документи за незаконни обекти и какъв контрол осъществяват всички служби.

За режима на премахване на мобилни съоръжения е поискана промяна на Закона за устройство на територията.

Фандъкова заяви, че смъртта на младежа е ужасяващ инцидент и тежко престъпление. "Пред тях и пред паметта на Людмил дължим ясни отговори - всички обстоятелства трябва да бъдат разкрити, да бъдат разкрити конкретните отговорности, довели до трагичния инцидент", настоя Фандъкова.

Родителите на починалото от токов удар дете готвят протест

Родителите на починалото от токов удар дете готвят протест

Настояват за справедливост и наказание на отговорните за инцидента

В първите часове след трагедията много от институциите побързали да заявят, че нямат отношения и отговорности. Направената проверка, засяга всички обекти пред болница "Свети Иван Рилски" и показва нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от търговските обекти. За два от обектите районната администрация има сключени договори, но в документацията за поставянето им са открити пропуски и нарушения, като няма издадено удостоверение, с които да бъдат въведени в експлоатация. Изпратено е писмо до район "Триадица" спешно да се приключи процедурата и да започне премахване на павилионите около болницата.

Кабелът, станал причина за смъртта на детето, води до един от обектите на територията на болницата, потвърди Фандъкова. Кабелът е прокаран напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия, обясни Фандъкова.

Тя има много въпроси към ЧЕЗ, защото договорът бил сключен през 2019 г. на база хвърчаща бележка. Фандъкова е убедена, че следователите задават много въпроси, изпратени са всички документи от проверката на градския прокурор.

Еленко Божков иска три оставки в София за загиналото от токов удар момче

Еленко Божков иска три оставки в София за загиналото от токов удар момче

Това е абсурдно и не може да продължава така