Инцидентът с токовия удар на столичния булевард изисква освен разследване, но и морална отговорност с оставката на кмета на София Йорданка Фандъков, на столичния кмет на район "Триадица" и на ръководителя на управление "Архитектура и градоустройство".

За това настоя енергийният експерт Еленко Божков в сутрешния блок на БНТ за смъртта на 16-годишното момче, което почина след токов удар от шахта на столичния бул. "Акад. Иван Ев. Гешов".

16-годишен почина от токов удар на столичен булевард

16-годишен почина от токов удар на столичен булевард

Инцидентът е станал на бул. "Aкад. Иван Евстратиев Гешов"

Той е обясни, че вече е обезопасен и изключен кабелът, който преди това е взимал напрежение от касета на ЧЕЗ. Това е абсурдно и не може да продължава така, посочи Божков.

Според него този кабел е изпълнен по някакъв проект, но такъв проект не можело да има на столичния булевард. Мястото на този кабел не е тук и става дума за престъпление, уточни енергийният експерт. Такива сигнали за излизащи опасни кабели трябва да се поддават в Столичния инспекторат и в Столична община. Според енергийния експерт надали става въпрос за кражба на ток, но няма да бъде изненадан, ако и това се е случвало.

Най-малко три оставки са нужни според Еленко Божков, който се чуди защо общинските съветници в Столична община вече не са поискали оставката на столичния кмет.

Не е ясно кой контролира и отговаря за кабела, който уби 16-годишно момче в София

Не е ясно кой контролира и отговаря за кабела, който уби 16-годишно момче в София

На булеварда има много преместваеми обекти

От своя страна адвокат Димитър Марковски настоя, че роднините на загиналото момче трябва да получат справедливост, но казусът не трябва да приключи само с понасянето на гражданска отговорност - трябва да се търси и наказателна отговорност.

Наказанието за едно такова обвинение е в размер на 4-5 години. Това е работно обвинение и са неогранични кръгът и броят на лицата, които могат да бъдат обвинени.

Адвокат Марковски обясни, че институциите не искат да поемат отговорност и си прехвърлят топката, като няма никакво значение кой какво казва, а са важни самото разследване и досъдебното производство. В рамките на досъдебното производство трябва да бъдат установени всички правно значими факти и да бъде направено решение за юридическото уравнение, поясни адвокатът.

Отговорни във всички случаи има, защото преминаването на кабел или друг вид проводник е свързано със законови и подзаконови нормативни актове. Няма да има човек, който да не е отговорен в цялата тази система, отбеляза адвокат Марковски.

По думите му изпълнението на един проект, свързан със захранване на един обект, си имало строги изисквания и правила. Това не било случаен кабел и няма как "хей така, този кабел от никъде да седи в една шахта". Достъпът до такива шахти е строго ограничен и много малко хора могат да има достъп до шахта с проводници. В процеса на досъдебното производство ще се изясни по какъв начин проводникът на ток е бил в шахтата и кой го е пуснал да бъде там, уточни адвокат Марковски.

Според него да се твърди, че ЧЕЗ нямали никаква вина не било точно така, защото електроразпределителното дружество може да е дало обекта на друго дружество да го стопанисва.

"Това е скандал с този кабел, но да минава един проводник, сложен привидно по куфрирана тръба, която да е закачена със свински опашки към метален парапет, не е нужно да си някакъв експерт да ти стане ясно, че цялата верига от железния парапет до булеварда остава под напрежение", коментира още адвокатът.